Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğünün organize ettiği toplantıya Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanları, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İlçelerde görevli Tar Gel personelleri ile tarım danışmanları katıldı.

İl Müdürü Mehmet Salih SÖĞÜT, gereğinden fazla azotlu gübre kullanmanın ekonomik zararlarının yanında çevreye de zarar verdiğini belirterek, az gübre kullanılmasında da hem ürün kaybı ve hem de buğdayın en önemli parametresi olan protein kaybına neden olduğunu kaydetti. Söğüt, "bu çalışmayla birlikte bu problemleri çözmeye çalışacağız" dedi.

Ayrıca yapılan değerlendirme toplantısında; Eskişehir'e bağlı 7 ilçede (Alpu, Çifteler, Günyüzü, Odunpazarı, Seyitgazi, Sivrihisar ve Tepebaşı) 15 yerleşim yerinde 650 dekar alanda buğdayda klorofil ölçümlerine göre gübre uygulamaları yapılmak suretiyle hem protein ve hem de verim miktarında artışın olduğu gözlendi. Sulu şartlarda 500-950 kg/dk arasında verime ulaşılırken protein oranı çeşitten çeşide değişmekle birlikte yüzde 11-16 arasında değişiyor.

Ekmeklik Buğdayın Verim ve Kalitesinin Artırılması projesi kapsamında çiftçilere yönelik Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsüyle birlikte yürütülen bu çalışma, 2015-16 sezonunda da 7 ilçede toplam 20 değişik parselde devam edecek.

2015 yılı çalışması; deneme sahalarında ekim ayında zengin bant oluşturularak başladı. Sapa kalkma döneminde el indivası ile yeşil aksamdan yapılan ölçümler sonucu gübre uygulaması yapıldı. Başaklanma başlangıcında yine spatmetre (Klorofilmetre) ile yapılan ölçümler sonucu kaliteye yönelik üst gübreleme çalışmaları yapılarak buğdayda verim ve kalite artışı sağlandı.