Mardin ovasında yetişen dünyanın en kaliteli dürüm buğdayından üretilen milli yiyeceklerimizden olan bulgur dururken, Çin, Hindistan, Bangladeş, Endonezya, Vietnam ve Tayland gibi ülkelerden ithal edilen beyaz, rengi dışında ne olduğu belli olmayan pirincin sofralarımızda baş tacı edildiğini belirten Kızıltepe Zahireciler Derneği ve Hububat Ticaret Merkezi başkanı Mehmet Şerif Öter, “Söze, lafa gelince milliyetçiyiz, vatanseveriz vs. Gerçek milliyetçilik kendi milletinin ürettiği milli ürününe destek verir, sahip çıkar ve katkı sunar. Vatanseverliğin kriterlerinden biri de vatan topraklarında üretilen ürünlere sahip olmaktan geçer" dedi.

Kızıltepe Zahireciler Derneği ve Hububat Ticaret Merkezi başkanı Mehmet Şerif Öter, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

MARDİNLİLERE BULGUR ÇAĞRISI

“Dünyanın en kaliteli buğdayları Mardin ovasında yetişiyor. Buğdaylarımızdan yapılan bulgur; kandaki yağları düşürme özelliğinin yanı sıra, lif bakımından oldukça zengindir. Protein değeri yüksek, karbonhidrat değeri düşüktür. Bulgurda bulunan B1 vitaminleri sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynar.

KENDİ BULGURUMUZ DURURKEN İTHAL PİRİNCİ TÜKETİYORUZ

Uzmanlarca ispatlanmış daha birçok faydaları bulunan Mardin bulguru durduğu yerde, diyabet riskini artıran, aşırı kilo aldırmanın yanı sıra birçok hastalığa davetiye çıkaran ithal pirinci düğünlerde, özel toplantılarda ve sofralarımızda baş tacı yapıyoruz. Buda feodal kültürün yemek kültürümüze empoze ettirdiği gösteriş geleneğidir.

FABRİKALARDA MARDİN'İN BUĞDAYI BULGUR HALİNE GETİRİLİYOR

Mardin Organize sanayi (OSB)'de 16 adet son teknoloji bulgur üretim fabrikalarımızda yüzlerce işçi istihdam ediliyor. Tamamen Mardin'in dürüm buğdayından üretim yapan bu fabrikalar velinimetimiz çiftçilerin emeğine ve Mardin ekonomisine katma değer sağlıyor.

DÜĞÜNLERDE PİRİNÇ YERİNE BULGURU İKRAM ETSİNLER

Mardin ve Mardin dışında yaşayan tüm Mardinli hemşerilerime çağrıda bulunuyorum. Bundan böyle binlerce kişilik düğün, mevlit ve özel toplantılarda pirinç yerine mutlaka kendi memleketinin bulgurunu misafirlerine ikram etsinler. Başkası ne der diye kibir ve gösteriş etkisinde kalmasınlar.

HERKESTEN DUYARLILIK BEKLİYORUM

Bu günden itibaren ilk başta bulgur fabrikaların sahipleri, çiftçiler ve kendini Mardin sahibi ve sevdalısı olarak tanıtan saygın şahsiyetlerimizin yemekli toplantılarında pirinç ikramına şahit olursam protesto amaçlı pirinç yemeyeceğim ve sosyal medya sayfamda isimlerini paylaşacağımı ilan ediyor ve herkesten duyarlılık bekliyorum."

TARIMDAN HABER