Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'dan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "29.07.2017 tarihli ve 30138 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2017/10589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) ile; 31.05.2018 tarihine kadar geçerli 750.000 ton buğday ve 700.000 ton arpa, 31.07.2018 tarihine kadar geçerli 700.000 ton mısır ve 31.08.2018 tarihine kadar geçerli 100.000 ton pirinç için Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) ithalat yetkisi verilmiştir.

TMO'nun ana görevi, müdahale kapsamına giren ürünlerle ilgili piyasaları düzenlemektir.

Bu görev kapsamında birinci önceliğimiz üreticilerimizdir. Nitekim hasatın yoğun olduğu bugünlerde Kurumumuz 300 noktada, mevcut işyeri personeline ilave olarak 200'ün üzerinde geçici görevli personeli ile üreticilerimize en iyi şekilde hizmet verebilmek için yoğun gayret göstermektedir. Hasatın başlangıcından bugüne kadar üreticilerimizden 1,2 milyon ton buğday satın alınmış ve günlük alım 50 bin ton seviyelerinde devam etmektedir.

Aynı şekilde geçtiğimiz hasat döneminde her türlü fedakârlık yapılarak üreticilerimizden 4,5 milyon ton ürün satın alınmış, karşılığında 3,8 milyar TL ürün tesliminden itibaren 15 gün içerisinde üretici hesaplarına aktarılmıştır.

Yeni hasat döneminde mısır ve çeltik alımları için de her türlü hazırlık yapılmıştır.

Diğer taraftan tarımsal ürünleri işleyen sanayicilerimiz, hayvancılıkla uğraşan besici ve yetiştiricilerimiz ve en önemlisi 80 milyon tüketicimiz de geniş ailemizin paydaşlarıdır.

Bu çerçevede BKK ile TMO'ya verilen ithalat yetkisi hiçbir şekilde üreticilerimizin mağduriyetine sebep olmayacak, aksine piyasa fiyat istikrarı için ihtiyaç halinde kullanılabilecektir. Zira;

TMO'nun ithalat yetkisi ilk defa alınan bir yetki değildir ve hiçbir zaman üretici mağduriyetine sebep olmamıştır. 2012 yılında 1 milyon ton buğday ve 500 bin ton mısır için ithalat yetkisi alınmış ancak ihtiyaç görülmediği için kullanılmamıştır. 2014 yılında rekoltede aşırı düşüş olmasına rağmen, alınan 4,2 milyon ton yetkinin sadece yarısı kullanılmıştır.

Bu hasat sezonunda ülkemiz buğday üretiminin 21,8 milyon ton, arpa üretiminin 7,5 milyon ton, mısır üretiminin 5,9 milyon ton ve çeltik üretiminin 900 bin ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir.

Buğday üretimimiz ihtiyacı karşılamaktadır. Ancak zaman zaman kaliteye bağlı olarak buğday fiyatları aşırı artabilmekte bu da un ve ekmek fiyatlarını tartışma konusu haline getirmekte, sonuçta bu durum 80 milyon tüketicimize olumsuz yansıyabilmektedir.

Diğer taraftan arpa fiyatları üretici lehine oluştuğundan TMO bu hasat sezonunda arpa için fiyat açıklamamıştır. Önümüzdeki aylarda arpanın üretici elinden çıkması ile birlikte fiyatlarda olabilecek aşırı artışların TMO'nun elindeki yetkilerle kontrolü mümkündür.

TMO'nun ithalat yetkisinin bulunması iç piyasanın ihtiyacından fazla ithalatın önüne geçebilecektir.

Sonuç olarak; TMO'ya hububat için verilen ithalat yetkisi genel yetkidir, ihtiyaç halinde kullanılabilecektir, hasat sezonunda kullanılması söz konusu değildir, asla üretici mağduriyetine sebep olmayacaktır, esas olan piyasa fiyat istikrarıdır, istikrarlı bir piyasada üretici de tüketici de korunmuş olacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.