TANE biçimi, lezzeti verimliliği ve fiyatının emsal pirinçlere nazaran uygunluğuyla en çok tercih edilen pirinç türü olan Osmancık, kolay yoldan para kazanmak isteyenlerin yeni ilgi alanı oldu. Akşam gazetesinden Özgül Öztürk'ün haberine göre Rusya, Yunanistan ve ABD'den ithal edilen pirinçleri yerli pirinçle karıştırıp 'Osmancık' diyerek piyasaya süren sahtekarlar tüketicinin damak tadını bozarken Osmancık'ın imajını da zedeliyor.

YÜZDE 80'İ BÖYLE SATILIYOR

Piyasadaki karışım pirinçlerin yüzde 80'inin Osmancık diye satıldığını belirten sektör temsilcileri, vatandaşı konuyla ilgili bilgilendirmek için broşür bastırıp perakende satış noktalarında dağıtmayı planlıyor.

DAMAK ZEVKİ BOZULUYOR

Tarım Ürünleri Hububat, Bakliyat İş ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tevfik Dinçer, ithal edilen bu pirinçlerin damak zevkini tahrip ettiğini söyledi. PAKDER olarak tüketici, perakendeci ve yetkilileri uyarmak için broşürler hazırladıklarını belirten Dinçer, “Ülkemizde yetişen bu nadide ürünlerin, kendine has lezzet ve kalitesini korumak bir sosyal sorumluluktur. Bu sorumluluk da sadece tarım il müdürlüklerimize ait değildir. Bu sorumluluk, çiftçimizden, ithalatçılarımızdan tutun da bu işin ticaretini yapan, perakendesini yapan, tüketen herkese aittir” dedi.

İçi farklı, dışı farklı

Gazete haberine göre Reis Gıda'nın Sahibi Mehmet Reis de pirinç paketlerinin üzerinde yazan bilgilerin içerisinde olmadığını söyledi. Fiyatları Değerlendirme ve İzleme Komitesi'nin sadece fiyatları değil ürün içeriğini de değerlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Reis "Komitede bu işte ehil olan birilerinin çalışması lazım. Sahtekarların, ucuza ürün satıp para kazanacaklar diye tüketicileri kandırmamaları gerekiyor. Burada Tarım Bakanlığı'nın yaklaşımı çok önemli" dedi.

Bağımlılığı azaltan tohum

Bilim adamı Halil Sürek tarafından geliştirilen Osmancık 97, pirinçte ithalata olan bağımlılığı azalttı. Çorum'un Osmancık İlçesi adına tescili yapılan tohum, Kızılırmak, Yeşilırmak ve Marmara'da ekiliyor. Osmancık, Türkiye üretiminin yüzde 90'ını sağlıyor. Türkiye'de yıllık 500 bin ton pirinç üretimi yapılıyor. 50 ila 100 bin ton ise dışarıdan ithal ediliyor.