Yıllık 500 bin ton pirinç tüketilen Türkiye'de, olumsuz hava şartları rekolteyi yüzde 50 düşürünce vurgunculara da gün doğdu. Bu yıl üretim 350 bin tonda kalırken, ithalatta patlama yaşandı.
300 bin ton ithalat
Bugün gazetesi muhabiri Sezen ÜNÜVAR'ın haberine göre, yaklaşık 300 bin ton ithal pirincin piyasaya girdiğini belirten İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yem ve Tahılların Toptan Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Yalçın Yılmaz, şu bilgileri verdi:
“Hindistan'dan, Pakistan'dan ucuz diye bizim damak tadımıza uygun olmayan pirinç getiriliyor. Büyük marketler ucuz ürün satmak için bunları yerli pirince karıştırıp Osmancık diye satıyor. Gıda Bakanlığı denetimi artırmalı. Türk toplumunun damak tadına uymayan bu kalitesiz ürüne ithalat izni de verilmemeli."
Diyetisyenlere tepki var
Diyetisyenlere seslenen İTB Başkan Yardımcısı Yalçın Yılmaz, “Bazı diyetisyenler bulguru ön plana çıkarmak için sağlığa son derece faydalı olan pirince saldırı başlattı. Oysa pirinç vitamin açısında en zengin tahılların başında geliyor. Unutmayın ki bugün bütün bebek mamaları pirinçten yapılıyor" dedi.
Bilindiği gibi 2014 yılında doğa koşullarından dolayı, üretim %40-50 oranında düşük gerçekleşti. TMO ya göre 800000 tondan fazla çeltik üretildi. Gerçek ise 500000 ton civarında. TMO, TÜİK raporlarına göre diyor. Sanırım böyle bir rapor yoktur. Bu kadar hata olmaz. Varsa ve raporlar gerçekten böyle ise, vay bizim halimize.
Durum böyle olunca, çeltik fiyatları da doğal olarak-normalide buydu- 2tl/kg satılıyordu ki, TMO ortaya çıktı ve fiyatlara baskı yaptı. Fiyatlar geriledi, alışverişler azaldı. Birçok farklı ülkeden, farklı kalitede pirinç ithal edildi. Genelde Hindistan ve Pakistan'dan bayat, kalitesiz pilavı olmayan pirinçlerdi. TMO da 15000 kalitesiz, bayat pirinç ithal etti. Şimdide satamıyor. Yani kendi deyimletiyle "ellerinde patladı". İnşallah kırdırıp, ramazanda piyasaya sürmezler.
Karıştırma işi hep oluyor. TMO da buna göz yumuyor. Halbuki pirinç tebliğine göre kesinlikle yasak. Kim dinler tebliği, yasayı. Eğer TMO Ankara'nın göbeğinde bayat ithal pirinç satıyorsa, diyecek birşey kalmıyor. Yerli üretime ve tüketiciye ne kadar değer verdikleri ortada. TMO on yıl önceki TMO değil. Zaten kendileri "TMO ÇİFTÇİNİN KARA GÜN DOSTUDUR" yazısını silmedi mi? Taşıma suyla değirmen dönmez. Yalan üzerine kurulmuş bir pirinç ticareti var. Yüzbinlerce ton pirinç ithal ediliyor. Hemen hemen hepsi yerli pirinçlerle karıştırılarak OSMAMCIK diye satılıyor. Başta TMO olmak üzere bütü yetkililer bunu biliyor. Vay benim yetmişbeşmilyon tüketicim. Seni kandırıyorlar. Ondört ayar altına san yimidört ayar diye satıyorlar, gibi birşey. Olmaz ama oluyor.
Neyse konuşulacak çok şey var ama, kime derdini anlatacaksın. Tarım politikası, çok hassasiyet istiyor. Yapabileceğimiz birşey yok.