Yıl­lık 500 bin ton pi­rinç tü­ke­ti­len Tür­ki­ye­'de, olum­suz ha­va şart­la­rı re­kol­te­yi yüz­de 50 dü­şü­rün­ce vur­gun­cu­la­ra da gün doğ­du. Bu yıl üre­tim 350 bin ton­da ka­lır­ken, it­ha­lat­ta pat­la­ma ya­şan­dı.


300 bin ton it­ha­lat

Bugün gazetesi muhabiri Se­zen ÜNÜ­VAR'ın haberine göre, yak­la­şık 300 bin ton it­hal pi­rin­cin pi­ya­sa­ya gir­di­ği­ni be­lir­ten İz­mir Ti­ca­ret Bor­sa­sı (İTB) Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve Yem ve Ta­hıl­la­rın Top­tan Ti­ca­re­ti Mes­lek Ko­mi­te­si Üye­si Yal­çın Yıl­maz, şu bil­gi­le­ri ver­di:

“Hin­dis­ta­n'­dan, Pa­kis­ta­n'­dan ucuz di­ye bi­zim da­mak ta­dı­mı­za uy­gun ol­ma­yan pi­rinç ge­ti­ri­li­yor. Bü­yük mar­ket­ler ucuz ürün sat­mak için bun­la­rı yer­li pi­rin­ce ka­rış­tı­rıp Os­man­cık di­ye sa­tı­yor. Gı­da Ba­kan­lı­ğı de­ne­ti­mi ar­tır­ma­lı. Türk top­lu­mu­nun da­mak ta­dı­na uy­ma­yan bu ka­li­te­siz ürü­ne it­ha­lat iz­ni de ve­ril­me­me­li."

Diyetisyenlere tepki var

Di­ye­tis­yen­le­re ses­le­nen İTB Baş­kan Yar­dım­cı­sı Yal­çın Yıl­maz, “Ba­zı di­ye­tis­yen­ler bul­gu­ru ön pla­na çı­kar­mak için sağ­lı­ğa son de­re­ce fay­da­lı olan pi­rin­ce sal­dı­rı baş­lat­tı. Oy­sa pi­rinç vi­ta­min açı­sın­da en zen­gin ta­hıl­la­rın ba­şın­da ge­li­yor. Unut­ma­yın ki bu­gün bü­tün be­bek ma­ma­la­rı pi­rinç­ten ya­pı­lı­yor" de­di.