Başbakan Davutoğlu'nun yaptığı KDV indirimi açıklamasıyla, pirincin toptan piyasasındaki KDV oranı %8'den %1'e indirilmişti. Aradan geçen yaklaşık 2,5 ayın sonunda, üretici toptan dökme pirinç fiyatları yaklaşık %5 civarında düştü.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 18 Ocak 2015 tarihinde yaptığı açıklama ile, pirincin toptan piyasasındaki KDV oranı %8'den %1'e indirilmişti. Aradan geçen yaklaşık 2,5 ayın sonunda, üretici toptan dökme pirinç fiyatları yaklaşık %5 civarında düşerken, her ne kadar perakende KDV oranı stabil kalsa da KDV indirimi market raflarına da yansıdı.

O tarihlerde yaptığı değerlendirmede toptan piyasası için geçerli olan KDV indiriminin, birkaç ay içerisinde market raflarına da yansıyacağına dikkat çeken Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, şunları söyledi:

"“Bildiğiniz üzere, pirincin toptan satışındaki KDV oranı %1'e indirildi. Perakendedeki KDV oranı ise, %8 olarak stabil kaldı. Sayın Başbakanımızın açıklamasının ardından, birkaç ay içinde market raflarındaki pirinç fiyatları düşecek diye görüş beyan ettiğimizde, bazı kesimler bize pek inanmadı. Ancak aradan geçen 2,5 ay bize gösterdi ki, KDV indiriminin sonucunda üretici fiyatlarındaki yaklaşık %5 gerilemenin yanı sıra, raflardaki pirinç fiyatları da düştü. Bir diğer önemli nokta da, geçmişte dövizdeki yukarı dalgalanmalarda ürün fiyatları yükselirken, son haftalarda dövizdeki yükselmeye rağmen bırakın pirinç fiyatlarına zam gelmesini, market raflarında indirim gerçekleşti"

'Yağışlar, 2015'e bereket getiriyor'

2014-2015 üretim döneminin başladığı Ekim ayında itibaren yağan kar ve yağmurların; buğday, çavdar, arpa, kırmızı mercimek, fasulye gibi ürünlere ve dolayısıyla kuru gıda sektörüne, 2015 yılında bereket getireceğini ifade eden Mehmet Reis, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ülkemizin tahıl ambarı olan Güneydoğu'daki çiftçilerimizle görüştük. Şuan tarlada olan buğdayın gelişiminin fevkalade olduğunu ve 2015'te toplam buğday üretiminin, bir önceki yıla oranla yaklaşık %10 artış gösterebileceğini belirttiler. Konya Havzası'ndan aldığımız bilgiye göre de; buğday üreticileri tarladaki mahsul hakkında 'tavı güzel' yorumunu yaptı. Bu yıl buğdayda, bereketli bir yıl olacak. Kuru gıda sektöründeki diğer ürünlere baktığımızda; tarlada olan kırmızı mercimeğin büyümesinde bir sorun yok. Nisan ayı yağmurları da yeterli yağarsa, kırmızı mercimek, arpa, yulaf, çavdar üretiminde de bereketli bir yıl olması öngörülüyor. Nisan ve Mayıs aylarında ekimi yapılacak olan çeltik, fasulye ve nohut çeşitleri açısından ise, yağan yağmurlar ile toprak nemini aldı ve ekime hazır durumdadır. Bu yıl kuru gıda ürünleri rekoltesine umutla bakılıyor ve mücbir bir sebep olmazsa bereketli bir yıl bekleniyor." Dünya