Pirinçte yapılan kalite farkı kaynaklı karışım sahteciliğini bu sahteciliği 30 yıldır bakliyat ticareti yapan aynı zamanda çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yönetici olarak faaliyet gösteren Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Tevfik Dinçer, Gazete Habertürk'e anlattı.

“İthal bazı pirinç çeşitleri ile yerli pirinçler maliyet düşürmek için karıştırılıyor" diyen Dinçer, karışım pirinçle ilgili şu açıklamalarda bulundu.

“Bu karışımlar rant amaçlı, haksız kazanç amaçlı yapılıyor. Örneğin ithal edilen pirincin değeri ne 2, 2,5 lira civarında, Osmancık pirincin değeri ne 3.5 lira civarında, Baldonun değeri ne 4.5 lira civarında. Şimdi 2.5 liraya aldığı malı 4.5 liralık pirinç ile karıştırabiliyor. Bu şekilde tüketiciler ödediği ücretin karşılığını alamıyor ve tüketici kandırılıyor"

Tüketicinin bu karışımı görerek fark etmesinin çok zor olduğuna da dikkat çeken Dinçer, “Tüketiciler pirinci pişirdikten sonra yarısının pişmiş yarısının diri kaldığı durumlarda Tarım İl Müdürlükleri'ne başvurabilirler. Tüketici başvurduktan sonra Tarım İl Müdürlüğü firmadan şahit numune alıyor ve analiz ediyor. Karışım olup olmadığı anlaşılabiliyor" dedi.

Kurthan Demir / HABERTÜRK