Pirinçte yapılan kalite farkı kaynaklı karışım sahteciliğini bu sahteciliği 30 yıldır bakliyat ticareti yapan aynı zamanda çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yönetici olarak faaliyet gösteren Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Tevfik Dinçer, Gazete Habertürk'e anlattı.
“İthal bazı pirinç çeşitleri ile yerli pirinçler maliyet düşürmek için karıştırılıyor" diyen Dinçer, karışım pirinçle ilgili şu açıklamalarda bulundu.
Tüketicinin bu karışımı görerek fark etmesinin çok zor olduğuna da dikkat çeken Dinçer, “Tüketiciler pirinci pişirdikten sonra yarısının pişmiş yarısının diri kaldığı durumlarda Tarım İl Müdürlükleri'ne başvurabilirler. Tüketici başvurduktan sonra Tarım İl Müdürlüğü firmadan şahit numune alıyor ve analiz ediyor. Karışım olup olmadığı anlaşılabiliyor" dedi.
Kurthan Demir / HABERTÜRK
Evet, Mehmet Tevfik Dinçer Bey, tespitiniz doğru. Bunu bilmeyen, duymayan kalmadı. Ama yetkililerin umurunda değil. Bu yıllaırdır sahtekarların uyguladığı bir Yöntem. Biz üreticiler olarak yıllardır, daha 2005 yılında, PDD ile TMO nun, Ankara'da düzenledıkleri sempozyumda ve devamlı olarak bugüne kadar hep bunları anlatmaya
çalıştık. Kimsenin umurunda olmadı. Il Tarım müdürlüğüne de ihbar ettik. Ceza ödettikten dediler. Doğru mu bilemiyorum. Bu ihbarla, şikayetle olacak iş değil. Bakanlık, Koruma Kontrol Müdürlüğü devamlı piyasadan numuneler almalı ve de cezalar caydırıcı olmalı. Tüketici de kandırıldığı gibi üretici de zarar görüyor. Hatta dürüst çalışan fabrikalar ve ticaret erbapları da zarar görüyor. Pirinç tebliğlerinde kesinlikle karıştırılmamız der. Ama kimin umurunda.
2010 yılında çıkan son tebliğte, dilendiğinde "İthal pilavlık pirinç veya ithal dolmalık pirinç" gibi ibareler yazılmasın dedik. Bu tüketicini kandırmak içindir dedik, ama olmadı. Kabul ettiler. PDD de bize karşı çıktı. Ben hiçbir "yerli pilavlık pirinç" yazıldığını görmedim. Hep ithal pirinç satılsın isteniyor.
TMOda bir halem. Amkara'da hep ithal pirinç satıyor. Geçtiğimiz yıl adete üreticiyi tehdit etti. Hasat bitmeden piyasaya müdehale etti. Yanlış bir TÜİK raporuyla piyasayı Allah bullak etti. Güya rekolte 800000 tonun üzerindeymiş. Gerçek üretim 500000 ton civarındaydı. Çok büyük miktarda pirinç ithal edildi. Madem üretim 800000 tondan fazla idi, neden aşırı derecede pirinç ithal edildi? TMO ne yaptığını, kime hizmet ettiğini, kime zarar verdığını bilmiyor. Pirinçte sürdürebilirlik istiyorlar. Bu biraz zor görünüyor. Etin, şekerin hatta pamuğun üretimi düştüğü gibi pirinç üteretimi düşebilir. Üretici çok borçlu. Konuşulacak çok şey var. Ama nerede, kime anlatacaksın? Son 3-4 Yıldır TMOnun yanına varılmıyor. Herşeyi onlar biliyor. TMO kalitesiz 15000 ton pirinç ithal etmiş. Tonunu 1500tlden satmak istiyor. Kimse almak istemiyor. Yerli 60 randıman pirinçin tonu 1600tlye düşmüş. TADI tuzu olmayan, pilavı olmayan, kokuşmuş pirinçi alırlar mı? Keskin sirkenin küpünedir zararı. Ama onlar tüketici ve üreticiye de zarar veriyorlar. 2008 yılında 85krşa aldıkları çeltiği 135krşa sattılar. Büyük kar edince hoşlarına gidiyor. Üreticiye gelince milimetrik hesap. Ne hala memleket denir buna.
Dedim ya konuşulacak çok şey var. Nerede, kime anlatacaksın? Allah yardımcımız olsun! Bekleyip göreceğiz. Saygılarımla!