Nevşehir'in de içinde bulunduğu Orta Anadolu Bölgesindeki 9 ilde nadasa bırakılan yaklaşık 50 bin dekar alanın değerlendirilmesi ve baklagil üretiminin arttırılması amacıyla başlatılan proje kapsamında üretimi desteklenen Nevşehir genelinde 4 bin dekarlık alanda uygulanan Nohut Proje Alanlarında ve il genelindeki nohut ekili alanlarda tarla kontrolleri devam ediyor.

Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada sezon başında Nevşehir genelinde 107 üretici ile sözleşme imzalanarak 25 ton hibe olmak üzere toplamda 51 ton tohumluğun dağıtımı ve 4 Bin dekarlık alanda Azkan ve Akçin 91 nohut çeşitlerini kullanarak ekimini, üreticilerle birlikte gerçekleştirdiklerini ve proje alanları olmak üzere diğer üretim alanlarında ürün kontrollerini sürdürdüklerini söyledi.

Yılmaz, açıklamasının devamında "Üretim Sezonu süresince teknik ekiplerimizce üreticilere gerekli tavsiyelerde bulunuldu ve şu ana kadar önemli bir hastalık ve zararlı ile karşılaşılmadı. Önemli bir baklagil ürünümüz olan Nohudun üretimini arttırmak ve nadasa bırakılan arazilerimizin değerlendirilerek üretime katkı sağlamak konusunda önümüzdeki yıl ekim alanlarının daha da arttırılarak yaygınlaştırılmasını sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

DESTEK 15 KAT ARTIYOR!

Arazi şartları uygun olan tüm çiftçilere nadas alanlarını değerlendirmeyi ve nohut üretmeyi önerdiklerini ifade eden Yılmaz, "bununla ilgili gerekli teknik ve mali desteklemeyi sağlıyoruz. Nadas alanları için verilen tarımsal destek dekara 6 TL iken baklagil üretilmesi durumunda dekara 100 TL Bakanlık İl Müdürlüğü olarak destek sağlıyoruz" açıklamasında bulundu.

Yılmaz, proje uygulanan alanlarda 2019 yılında münavebe uygulanacağından bu alanlardaki buğday tohumluğunun tamamının karşılanacağını ve 2020 yılında tekrar ekimi yapılacak nohut tohumluğu bedelinin yüzde 50'sinin karşılanacağını bildirdi. Önümüzdeki günlerde hasada başlayacağını söyleyen İl Müdürü Yılmaz, bu yıl rekoltenin, üretim alanlarındaki ve verimdeki artış nedeniyle yükseleceğini söyleyerek mahsulün bereketli olması temennisinde bulundu.

TARIMDANHABER