Ülkemizde mısır üretimi, 1950'li yıllarda, ağırlıklı olarak Karadeniz ve Marmara Bölgeleri'nde yapılırken 1980'li yıllardan sonra Akdeniz ve Ege Bölgeleri'ne kaydığı görülüyor. Son yıllarda ise, Güney Doğu Bölgesi'nde mısır üretiminde önemli miktarda artışlar yaşanıyor.

Ülkemizde tahıllar içerinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip olan mısır, ana ürün ve ikinci ürün olarak üretiliyor. 1980'li yıllardan sonra, Türkiye'de mısır üretiminde belirgin artışlar kaydedildi. Bunun nedeni ise, devletinin mısır üretimini teşvik etmesi, üreticinin modern mısır üretim teknikleri uygulaması, hibrit tohum kullanımının yaygınlaştırılması, mısır üretiminin sulanan alanlara kaydırılması ve belli düzeylerde gübre kullanımının sağlanmasından kaynaklanıyor. Özellikle Çukurova'da mısır üretiminin yaygınlaştırılmasıyla Türkiye'de mısır üretiminde gözle görülür bir artış yaşandı.

1930 yılında mısırda ekim alanı yaklaşık 379 bin hektar, verim 1,1 ton iken 2000 yılında ekim alanı yaklaşık 1,5 kat artarak 555 bin hektara ulaşmış, verim ise yaklaşık 4 kat artarak 4,14 tona yükseldiği görülüyor.

2013 YILINDA MISIR ÜRETİMİ YÜZDE 18 ARTTI

2013 yılında Türkiye mısır üretimi 2002 yılına göre, yüzde 18'lik bir artışla 5,9 milyon ton olarak gerçekleşiyor. Mısır üretimindeki bu artışın en önemli nedeni; yoğun üretim yapan bölgelerde hibrit tohum kullanımının yaygınlaşması, üretim tekniklerindeki gelişmeler ve bunlara bağlı olarak artan mısır verimleri olarak gösteriliyor.

Ülkemizde mısır üretimi yaygın olarak yapılmakla birlikte Adana, Osmaniye, Hatay, Sakarya, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Balıkesir, İzmir, Aydın ve Kahramanmaraş illerimizde yoğun olarak üretiliyor. Özellikle GAP ile günden güne artan sulanabilir alanlarla Güneydoğu Anadolu Bölgesi de potansiyel mısır üretim alanı olma yolunda hızla ilerliyor.