Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, TMO'nun emanet hububat alımı konusunda bir açıklama yaptı. Çelik, şunları kaydetti: “Ülkemizde buğday-arpa hasatına 15 Mayıs itibarıyla başlandı. Güneydoğu Anadolu bölgemizden başlanan hasatta henüz yüzde 3 seviyesine ulaşılmıştır.

2017 yılında bir önceki yıla göre buğday üretiminde yüzde 6, arpa üretiminde yüzde 12 artış bekliyoruz.

FİYAT ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE AÇIKLANACAK

Fiyatı önümüzdeki süreçte açıklayacağız. Bu süreçte piyasayı yakından takip ediyoruz; üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için her türlü tedbiri alıyoruz.

TMO EMANET ALIMLARA BAŞLIYOR

TMO, bugünden geçerli olmak üzere üreticilerin depolama ve finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla emanet alımlara başlayacak. Üreticilerimiz, ÇKS'de kayıtlı üretim miktarının tamamını randevu almak suretiyle TMO işyerlerine emanete bırakabilirler.

İsteyen üreticilerimiz, emanete bıraktığı ürün karşılığında geçen yılki müdahale alım fiyatı üzerinden %30 oranında avans kullanabilirler. Emanete bırakılan ürünlerden, fiyat açıklanıncaya kadar depo kira ücreti alınmayacaktır.

TMO, Lisanslı Depolarla ürün alımı için protokol imzalamakta, lisanslı depolara konulan ürünlere alım garantisi vermektedir. Lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler;

-Yüzde 2 stopaj ve SGK kesintisinden muaf tutulacak,

-Ürününü teminat göstererek ürün bedelinin % 75'ine kadar kredi kullanabilecek ve bu krediye ait faizin % 50'si devlet tarafından karşılanacaktır.

Üreticilerimizin, belirtmiş olduğumuz bu avantajlarından istifade edebilmeleri ve ürünlerini uygun fiyatlarda istedikleri zaman satabilmeleri için lisanslı depoları kullanmaları menfaatlerine olacaktır. Amacımız, üreticilerimizin ürünlerini memnun olacakları fiyatlardan satabilmesidir. Hasadın yoğunlaşması ve piyasa şartlarına göre ilave adımlar atılacaktır."