ÖZEL HABER / Hava koşullarının olumlu seyretmesinden dolayı buğday başta olmak üzere hububat ürünlerinde önemli bir rekolte artışı beklenirken, Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı M. Muhittin Bıyıkoğlu, bu konuda ciddi bir kaygısını dile getirdi. Buğday ve arpada yüzde 30-40 verim kaybına neden olabilecek 'yaprak hastalıklarının' şu anda bir çok tarlada yaşandığına dikkat çeken Bıyıkoğlu, "Buğday ve arpa rekoltesinde inşallah rekor kırılır ancak ben endişeliyim" dedi.

TRAKYA'NIN HASTALIĞI İÇ ANADOLU'YA SIÇRADI

Tarımdan Haber'e değerlendirmelerde bulunan Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı M. Muhittin Bıyıkoğlu, buğday ile arpada Adana ve Trakya'nın hastalığı olarak bilinen 'yaprak hastalıklarının' son yıllarda Polatlı başta olmak üzere İç Anadolu Bölgesi'nde de yaygın bir şekilde görülmeye başlandığını söyledi.

ŞU ANDA BİR ÇOK TARLA HASTA

'Yaprak hastalıkları' konusunda ciddi bir sıkıntı bulunduğunun altını çizen Bıyıkoğlu, “Buğday üretiminde rekor bekleniyor ama ben ciddi anlamda kaygılıyım" dedi. Sürekli tarlaları gezdiklerini anlatan Bayıkoğlu, “Polatlı'da birçok köyde tarlalar hasta. Geçtiğimiz gün Konya'ya gitmiştik. Yaprak hastalıklarını yol boyunca buralarda gördük" diye konuştu.

HASTALIĞA KARŞI ÇİFTÇİ İLGİSİZ!

Çiftçileri bilgilendirmek için Pankobirlik olarak 12 Mart'ta Ziraat Odası ile birlikte ortak bir seminer yaptıklarını anımsatan Bıyıkoğlu, ancak bu uyarılarının çiftçiler tarafından pek dikkate alınmadığını ifade etti.

Yaprak hastalıklarının; 'Tosun Bey' ve 'Esperia' buğday çeşitlerinde görüldüğünü, İç Anadolu Bölgesi'nde de verimden dolayı bu buğday çeşitlerinin daha yaygın bir şekilde ekildiğini vurgulayan Bıyıkoğlu, olayın vehametini anlatabilmek için bu hastalığın yüzde 30-40 ürün kaybına neden olabildiğine vurgu yaptı.