İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve İl Müdür Yardımcısı Vedat Güler Haziran ayında başlayan hasat sezonu dolaysıyla Çınar'ın Şükürlü Köyü'nde biçerdöverle hasadı yapılan tarlaları yerinde incelediler.

Biçerdöverle ilgili hasatta dikkat edilmesi gereken hususlara değinerek, hasat dönemi boyunca gerekli denetimleri yapacaklarını belirttiler.

Atalar, biçerdöver ile hasatta dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birinin, dane kaybının önlenmesi için yapılacak çalışmaların olduğunu söyleyerek, bu çalışmaların baş aktörleri olan biçerdöver operatörlerine büyük sorumluluklar düştüğünü kaydetti. Operatörlerin dane kaybına sebep olan unsurlara dikkat etmesi, biçerdöverlerin gerekli bakımlarını ve ayarlarını yapmak ve yaptırmaları gerekliliğine değinerek, konuşmasına şöyle devam etti:

“Operatör belgesi olmayanlara hasat yaptırılmamalı, olgunlaşmamış ürünlerini hasat ettirmemeli, rutubetin çok olduğu günlerde hasat yaptırmamalı, yağış olduğunda hububatın tam kuruması beklenmeli. Sabah erken ya da akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olacağından hasat yaptırmamalı. Bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli. Elekler sıklıkla temizlenmeli, biçerdöver sahibi/operatörü ile üretici arasında sözleşme yapmaya özen göstermelidirler.

Üreticilerimiz saydığımız hususlara dikkat etmeyen biçerdöver operatörlerini merkezde il müdürlüğüne, ilçelerde de ilçe müdürlüklerine bildirerek yardım istemelidirler. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörlerine, merkez ve ilçelerimizde görevli kontrolör arkadaşımız 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesine göre 219 TL ve 40. maddesine göre 105 TL cezai işlem uygulayacaklardır"

Atalar, konuşmasını 2016 yılı hasat döneminin çiftçilerimiz için bol bereketli olmasını dileyerek noktaladı.