Tanıtım toplantısında konuşan Bakan Eker'in açıklamalarına göre, 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı faaliyetleri 3 başlık altında toplanan eylem planı ile geçirilecek. Bunlardan birincisi AR-GE çalışmaları olacak. AR-GE ile üretimin arttırılması hedefleniyor. İkincisi ise tüketicilere yönelik bir çalışma olacak. Böylece bakliyatların tüketimi teşvik edilmiş olacak. Eylem planında yer alan son başlıkta ise baklagillerin halka tanıtımı üzerinde durulacak.

KONFERANS VE KONGRELER DÜZENLENECEK

Bu kapsamda, uluslararası düzeyde toplantı, konferans ve kongreler düzenlenecek. Ayrıca bakliyat tüketiminin artırılması için kamu spotları hazırlanacak ve baklagillerden yapılan yemek tariflerinin yer aldığı kitap basılacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılacak ortak çalışmalarla yetersiz ve dengesiz beslenme ve obezite gibi sağlık problemlerinin önüne geçilmesi amacıyla programlar gerçekleştirecek.

Tanıtım toplantısında, yeni bir beslenme kültürünün geliştirilmesi gerektiğini de vurgulayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Eğer biz, kendi imkânımızı, kendi gücümüzü, kendi zenginliğimizi, kendi değerlerimizi geliştirmezsek, buradan yeni ürünler geliştiremezsek, o zaman küresel fast food kültürünün tesirinde kalırız ve o bizi alıp götürür. O zaman hem değerlerimizi kaybederiz hem de pek çok manada sağlığımızı kaybetme riski ile karşı karşıya kalırız" dedi.

66 MİLYON TON BAKLAGİL ÜRETİLİYOR

Bakan Eker'in verdiği bilgilere göre dünyada 73 milyon hektar alanda yaklaşık 66 milyon ton baklagil üretiliyor. Dünyada bakliyat üretiminde Hindistan, Çin, Brezilya, Avustralya, Kanada, Myanmar önde gelen ülkeler. Piyasa değeri yaklaşık 40 milyar dolar ürün grubunda Türkiye dünyada mercimek üretiminde 3'üncü, nohut üretiminde 4'üncü, kuru fasulye üretiminde 23'üncü sırada ve payı yüzde 1 civarında. Dünya bakliyat ticareti içerisindeki Türkiye'nin payı da yüzde 3 düzeyinde. Baklagiller tane bitkileri içeresinde tahıllardan sonra Türkiye'de ikinci en büyük ürün grubu. Toplam 806 bin hektar alanda kuru baklagil üretimi yapılıyor. Son 6 yılda toplam kuru baklagil üretimimiz yüzde 20 artmış durumda.

TARIMDAN HABER