Gaziantep Bölge Birliği Denetim Kurulu Üyesi ve Adıyaman Tarım Kredi Kooperatifi ortağı Nevres Parlak'ın Adıyaman Merkez Lokman Köyündeki 45 dekar alanına ekilmiş olan arpanın hasatı sırasında, Bölge Birliği, kooperatif ve Tareks'ten yetkililer, ortaklar ve çiftçiler hazır bulundu.

İlgili heyetin ve çiftçilerin katılımıyla yapılan Tareks'e ait Lord arpasının hasatı sonucunda çeşitten ortalama 550 kg/da elde edilen verimle bölge ortalamaları civarında verim elde edildi. Ancak; açık renk, kalite ve hektolitre olarak bölgede yoğun olarak ekimi yapılan diğer 6 sıralı arpa çeşidi ile yapılan kıyaslamada, Lord arpa çeşidinin daha üstün olduğu gözlemlendi.

Bölgede yoğun olarak erkenci çeşitler yetiştirilmesine ve Lord arpa çeşidinin geçci bir çeşit olmasına rağmen, hektolitre ağırlığının fazla olması, beyaz çeşit olması gibi üstün özelliklerinden dolayı fiyatının diğer çeşide göre daha yüksek olacağı bu nedenle çiftçiler tarafından tohumluk olarak kabul göreceği öngörüldü.

Bölge Birliğince konu ile ilgili olarak yapılan değerlendirmede; Tareks ile diğer buğday ve arpa tohum çeşitleri konusunda istişarelerin devam ettiği, mevcut durumda 2 arpa ve 2 buğday çeşidinin de demostrasyonlarının sürdüğü kaydedildi. Ayrıca yapılan demostrasyonlar sonucunda bölgede yüksek verimli ve üstün özellikleri olan çeşitlerin üretimi konusunda çalışmaların sürdüğü de ifade edildi.