Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Güngör, “Tarım ürünleri piyasası tüccarların insafına bırakılmamalıdır. Siyasi iradeyi, devletin yapacağı müdahil alımlar ile halkımızın temel besin maddesi olan buğdaya sahip çıkmaya davet ediyoruz. Aksi takdirde her yıl artan oranda buğday ithal etmek zorunda kalacaktır" dedi.

Güngör, şunları kaydetti: “Buğday ülkemizin her bölgesinde her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişen bir bitkidir. 350-1150 mm yağış alan her bölgede yetişen buğday, gerek dünyada gerek ülkemizde en fazla üretimi yapılan tarım ürünüdür. Bilindiği gibi Güney-Güneydoğu`da buğday hasadı tamamlanmıştır. İç Anadolu Bölgesinde hasatta ise yaklaşık 15-30 gün sonra başlanacaktır.

Türkiye'de, 1980 sonrası başlayan ve 2000'li yıllarda doruk noktasına çıkan neoliberal politikalar, çiftçileri piyasanın vahşi koşullarına terk etti. Bu süreçten buğday çiftçisi de olumsuz etkilendi. Bu olumsuz süreç kendisini Çukurova Bölgesi`nde göstermektedir. Grafikte de görüldüğü gibi, uzun yıllardan beri Çukurova'da buğday çiftçisi için 1 kg buğday fiyatı 1 kg buğday maliyetinin gerisinde kalmaktadır.

Buğday ekim alanları 2002-2016 yılları arasında % 17 oranında azalmıştır ve buğday üretimindeki artış verim artışından kaynaklanmaktadır. Buğday ekim alanlarının azalması gıda güvencesi ve egemenliği açısından tehlike ve riskler barındırmaktadır. Ayrıca ülke nüfusunun da sürekli arttığı göz önüne alındığında bu tehlike ve risklerin şiddeti büyümektedir.

Tarım üreticileri buğdayın sonraki tarımsal faaliyetlere finans oluşturması ve stratejik önemi açısından buğday üretiminden para kazanmak zorundadırlar. Aksi durumda üreticiler kırsalı terk edip kentlerin varoşu olmaya, vasıfsız işçi kitleleri oluşturmaya devam edeceklerdir. Tarımsal istihdamın hızlıca azaltılması ancak şehirlerde bu insanlara istihdam olanaklarının yeterince yaratılmaması, toplumsal bir tehlike yaratmaktadır. Son yıllarda yaratılan işsizler ordusu hem çalışan insanların çalışma koşullarının kötüleşmesini hem de suç oranlarının artmasını tetiklemiştir.

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör, bu değerlendirmelerden sonra Çukurova bölgesi sulu alanda 2016-2017 üretim dönemi buğday maliyet hesabını yaptı. Masraf unsurlarını sıralayan Güngör, 1 kg buğdayın üretici karı ile birlikte olması gereken alım fiyatının 1.32 lira olması gerektiğini kaydetti.