Türkiye'nin süt üretimi ve tüketimi ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Tunceli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Kaya, açıklamasında şunları kaydetti:

"Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun 1956 yılında aldığı kararla 21 Mayıs "Dünya Süt Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır. Ülkemizde ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kararıyla 1991 yılından bu yana Dünya Süt Günü kutlanmakta,21-25 Mayıs tarihleri arası Dünya Süt Haftası kapsamında süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve özellikle okul çağındaki çocuklara süt tüketim alışkanlığı kazandırmaya yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Birçok Avrupa Birliği ülkesinde ve Avustralya'da 100 kg'ı aşan, ABD ve Kanada'da ise 100 kg'a yaklaşan yıllık kişi başına içme sütü tüketimi Türkiye'de henüz 24 kg'dır. Süt ürünleri tüketimi olarak; Dünyada ortalama 110 kg olan bu miktar, Türkiye'de kişi başına tüketilen süt miktarı süt eşdeğeri olarak 65 kg civarındadır. Türkiye süt üretiminde önemli bir yere sahipken, süt tüketiminin gelişmiş ülkelere oranla bu kadar düşük olması üzücüdür.

Ülkemizde; anaokulu ve ilkokul öğrencilerinde süt içme alışkanlığının kazandırılması ve süt tüketiminin yaygınlaştırılması amacıyla; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü Okul Sütü Programı uygulamaya konulmuştur. Program kapsamında 2011-2012 eğitim öğretim döneminden beri içme sütü dağıtılmaktadır.

"Süt protein, karbonhidrat, yağ gibi makro öğeleri ile mikro besin öğeleri olan mineraller ve vitaminleri içeren çok zengin bir besin öğesidir. Sağlık açısından her birey günde ortalama iki su bardağı süt içmeli ya da süt ürünleri tüketmelidir. İki bardak süt günlük B12 vitamini gereksiniminin % 98'ini, B2 vitamini gereksiniminin % 88'ini, B6 vitamini gereksiniminin % 26'sını, kalsiyum ve fosfor gereksiniminin tümünü, magnezyum gereksiniminin % 36'sını karşılamaktadır.

Beslenmemizde bu denli öneme sahip olan süt hakkında öğrencilerimizi bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla Müdürlüğümüz tarafından 21 Mayıs 2018 tarihinde ilimiz merkez Elif Güntaş İlk Okulu'nda sütün faydaları konusunda sunum yapılarak, süt dağıtımı gerçekleştirilecektir."

TARIMDANHABER