Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, sütte sanayicinin uyanıklık yaptığını belirterek, “Sanayici arkadaşım, 4 bin 500 lira destekle sen süt tozunu yap diye senin istediğin desteği verdik. Sen bunu yeterli görmeyip araya müteahhitleri koyuyorsan, uyanıklık yapıp 115 ton süt sözü verdiğinden sen aradan çıkıp araya müteahhitleri gönderip ucuz sütü alıp kendi fabrikanda işliyorsan benim senle işim var arkadaş. Ben seninle uğraşacağım. Yalnız ben değil Bakanlar Kurulu senle uğraşacak bunu bil. Böyle olmaz” dedi.

SÜT ÜRETİMİ ARTTI DESTEKLEMEMİZ LAZIM

Bakan Çelik, İç Anadolu Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısında süt konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Süt üretiminin 18.6 milyon tona ulaştığına dikkat çeken Çelik, “Süt üretiminin artması demek hayvan varlığının artması demek. Bunu desteklememiz lazım” dedi.

Süt fiyatları konusunda sanayiciden dert yanan Çelik, şunları kaydetti: “Şimdi sütü üreten üreticimiz ile sanayicimiz, Ulusal Süt Konseyi'nde oturuyorlar biz bakanlık olarak orada yokuz ve burada diyorlar ki 'sütün litresi 1 lira 15 kuruş' Kim belirliyor? Ulusal Süt Konseyi. Biz var mıyız, yokuz.

SÜTTE ARZ TALEP DENGESİZLİĞİ VAR

Peki şimdi kamuoyunda 85 kuruşa, 1 liraya alınıyor lafı nerden çıktı. Etrafımız ateş çemberi. Sıkıntılar olduğu için arz-talep dengesizliği var. Arz var ama talep oluşmadığı için sıkıntı yaşıyoruz.

SÜT TOZU DESTEĞİ İSTEDİLER VERDİK

Oturdum sanayicilerle ne yapalım dedim. Süt günlüktür. İnek her gün sağılıyor ve değerlendirmemiz gerekiyor. O zaman ne yapalım dedik, 'Sütü, tozuna dönüştürürsek zaman kazanırız ve ihraç ederiz' dediler. 4 bin lira süt tozu desteği istediler verdik. Bir süre sonra dünya piyasalarında düşme olduğu için 4 bin 500 olmasını istediler, yaptık.

Bir sanayicimiz de 'Ben 120 bin ton sütü çekeceğim' dedi süt tozu yapmak için. 3-4 aylık dönem içerisinde süt daha fazla çekilmiş olacak. Daha sonra zaten dondurma dönemi açılıyor ve orada fazla sıkıntı olmayacak. Sütle ilgili tekrar sorunlar yaşanmaya başlandı.

ARAYA MÜTEAHHİTLERİ KOYUYORLAR

Geçen bir toplantıda söyledim ve şimdi de söylüyorum. Sanayici arkadaşım, 4 bin 500 lira destekle sen süt tozunu yap diye senin istediğin desteği verdik. Sen bunu yeterli görmeyip araya müteahhitleri koyuyorsan, uyanıklık yapıp 115 ton süt sözü verdiğinden sen aradan çıkıp araya müteahhitleri gönderip ucuz sütü alıp kendi fabrikanda işliyorsan benim senle işim var arkadaş. Ben seninle uğraşacağım. Yalnız ben değil Bakanlar Kurulu senle uğraşacak bunu bil. Böyle olmaz."