ÖZEL HABER
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2016 bütçe görüşmelerinde söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Çam, “Sayın Bakan yine göreve geldikten sonra sektör temsilcileriyle yaptığı toplantıda çiğ süt fiyatının 2014 Temmuz'undan bu yana artmaması nedeniyle Ekim, Kasım, Aralık dönemi için çiğ süt primini 7 kuruştan 9 kuruşa çıkardıklarını açıklamıştı. Ancak bazı sanayicilerin çiğ süt alım fiyatını 5 kuruş düşürmesiyle, Bakanın verdiği prim, fazlasıyla doğrudan sanayiciye gitti. Özetle, Türkiye'de çiftçi lehine alındığı söylenen kararlar, vergi indirimleri, destekleme primleri ne yazık ki çiftçiye ulaşmadan başkaları tarafından gasbediliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ise buna dur demesi gerekiyor"
OSMANLI NARH UYGULARDI
1 MİLYON MANDA 118 BİNE DÜŞTÜ
Türkiye'deki hayvan varlığıyla ilgili de bilgiler veren Çam, “1980'de bu memleketin nüfusu 44 milyondu, bugün 77 milyon. Yani ortalama her yıl 1 milyon nüfus arttığını görüyoruz. Bu memlekette o zaman 50 milyon koyunumuz vardı, 1980'de; bugün 29 milyon koyunumuz var arkadaşlar. Her 2 koyundan 1'ini kaybetmişiz. 19 milyon keçimiz vardı, bugün 9 milyon keçimiz var arkadaşlar. 2 keçiden 1'ini kaybetmişiz. 16 milyon sığırımız vardı, 14 milyon sığırımız var; sığırımız 2 milyon azaldı. 1 milyon mandamız vardı, 118 bin manda kaldı. Her 10 mandadan 9'unu kaybetmişiz. Bu memleket şimdi sorarsanız Tarım Bakanımıza sorarsanız der ki: “İktidarımızın son döneminde canlı hayvan varlığında artış oldu." Birazdan kapanış konuşmasında bunları bize söyleyecek. Son dört yılda ne kadar canlı hayvan ithal ettiniz? 3,5 milyon canlı hayvan ithal ettiniz Sayın Bakan. 2 milyon koyun, 1,5 milyon sığır ithal ettiniz yani sizin "Canlı hayvan varlığı arttı." diye söylediğiniz şey maalesef ithalattan başka bir şey olmadı" dedi.
TERÖRÜN ETKİSİ TARIMDA GÖRÜLECEK
Güneydoğudaki terör nedeniyle de ülkemizin en önemli hayvancılık bölgesi olan bu bölgede ve Doğu Anadolu'da besiciliğin büyük darbe aldığını söyleyen Çam'ın, “İnsanlar evlerini, köylerini, tarlalarını, sürülerini bırakıp göç etmeye başladı. Günlerce sokağa çıkma yasakları uygulandı. Şimdi, tüm bu gelişmelerin ekonomiye ve özelde de tarım politikalarına yansımalarını göreceğiz. Koyun ve sığır varlığımızın artmamasının nedenlerinden en önemlisi, ülkede hayvanların besleneceği meraların kalmamasıdır. Ülkenin doğusunda çözüm sürecinin askıya alınması sonucu yeniden başlayan bir terör var. Batıda meralar kararname ile toplu konutlara tahsis ediliyor. 1990`larda 24 milyar hektar, 2000'in başında 16 milyar hektar olan kullanılabilir çayır, mera alanı 9-10 milyar hektara kadar geriledi" ifadeleri tutanaklara geçti.