Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, çiğ inek sütünde 30 oC deki koloni sayısının her mililitre için 100.000 Adet/ml'nin altında, Somatik hücre sayısının ise 400.000 adet/ml'nin altında olması gerektiği belirtilirken, “Bakanlığımız gelecek yıldan itibaren yukarıdaki bu kriterleri zorunlu tutacaktır” denildi.

Açıklamaya şöyle devam edildi:

“Bu nedenle Bakanlığımız ile Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği arasında sütün üretimi, toplanması, depolanması ve nakliyesinde çalışanların süt hijyeni konusunda eğitimlerini gerçekleştirmek amacıyla bir protokol imzalanmıştır.

İmzalanan bu protokol gereği İl Müdürlüğümüz teknik personeli tarafından İlimiz merkez ve ilçelerinde yukarıda adı geçen yönetmelikle taşıması gereken bakteri sayılarına uygun çiğ süt üretimi, sütün bozulmasına etken nedenler, köyde peynir ve tereyağı yapım teknikleri hakkında eğitimler verilecektir.

İl/İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri işbirliği içerisinde verilecek olan eğitimlere, özellikle bayan çiftçilerimizin katılmasını arzu etmekteyiz.

Ayrıca bu eğitimlerde kamuoyunda “Ayşe Teyze'nin Sütü” diye bilinen çiğ sütün satışına yönelik Bakanlığımızın yakında çıkacak tebliği ile ilgili bilgilendirmeler de yapılacaktır.

İlk etapta İlimiz Merkez ilçe başta olmak üzere Mudurnu ve Mengen İlçelerindeki toplam 12 köy ve Bolu Büyük Kapalı Pazarında satış yapan üreticilerimizin eğitimi programa alınmıştır."

Kaynak: Bolu Tarım İl Müdürlüğü