Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümünün ortaklaşa, “Prof. Dr. Tümer Uraz Anısına" düzenlediği “Süt Endüstrisinde Sorun - Çözüm Pazarı Çalıştayı" 12 Şubat'ta Ankara Gölbaşı'ndaki Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde gerçekleştirildi.

Çalıştaya sivil toplum temsilcileri, sektör temsilcileri ve akademisyenler katıldı. Çalıştayın açış konuşmalarını Prof. Dr. Barbaros Özer, Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı ve Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi yöneticisi Prof. Dr. Atila Yücel yaptı. Açış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen “Süt Sektörünün Temel Teknolojik Sorunları" konulu panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Celalettin Koçak yaparken, ilk konuşmayı SETBİR Genel Sekreter Vekili Elif Yücel gerçekleştirdi.

Süt sektörünün mevcut durumuna ilişkin genel bilgiler veren Yücel, çiğ süt üreten işletmelerde ve çiğ sütü işleyen işletmelerdeki teknolojik sorunları özetleyerek sokak sütünün halen satılmasına dikkat çekti.

BİLGİ KİRLİLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Panelin devamında Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, ülkemizde süt sektörünün bugünlere gelebilmesi için yaşanan zorluklara, sektörün potansiyel durumu ve bilgi kirliliğine vurgu yaptı.

Panelin son konuşmacısı olan Et ve Süt Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Sadık Küçükgünay, Et ve Süt Kurumu'nun yapılanması, görevleri ve hedefleri hakkında detaylı bilgiler verdi.

Öğleden sonraki “Süt Sektörünün Ar-Ge Yaklaşımları" başlıklı ilk oturumunda, Prof. Dr. Barbaros Özer, öncelikle özel sektörün sorunlarının net belirlenmesi, devamında üniversiteler ile ortaklaşa çalışmalar yapılabileceğini vurgulayarak, Ar-Ge faaliyetlerinde işbirliğinin önemine değindi.

AR-GE MERKEZLERİ ARTIRILMALI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Girişimciliği ve Geliştirme ve Destekleme Daire Başkanı Kemal Öztürk, sanayiye yönelik Ar-Ge faaliyetleri, teknoloji, yenilikçilik ve girişimcilik faaliyetlerine ilişkin projelere destek verdiklerini, bilimsel ve teknik çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Ayrıca yürüttükleri Ar-Ge destek programlarına ilişkin detaylı bilgiler veren Öztürk, Türkiye'de sadece dört Ar-Ge merkezi olduğunu ancak bunun artırılması gerektiğini ifade etti.

Bu oturumun son konuşmacısı olan Tat Gıda Sanayi SEK Süt İşletmesi'nden Gökhan Akyürek, işletmelerinde gerçekleştirdikleri Ar-Ge faaliyetleri ve bunların işletmeye sağladığı katma değer hakkında bilgiler verdi.

“Süt Sektöründe Risk analizi Yaklaşımları" başlıklı ikinci oturumda ise, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Nuray Yazıhan, öncelikle güvenli besin, sağlıklı toplum ve tüketici hakları kavramları üzerinde bir değerlendirme yaparak, gıdanın küresel hareketliliğinin standardizasyon, denetim ve güvenlik başlıklarının birleşimi ile risk değerlendirmesine vurgu yaptı. Yazıhan, ABD, AB ve ülkemizdeki gıda mevzuatına değinerek risk değerlendirmesinin ve risk analizinin önemini vurguladı.

İkinci oturumun son konuşmacısı olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Risk Değerlendirme Daire Başkanı Şenay Eken, gıda güvenilirliğinde risk analizi sistemi ve risk değerlendirme konusunda görüşlerini paylaştı.