Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Faruk Çelik zamanında süt üreticisini, sanayiciye karşı korumak için getirilen 'süt regülasyonunun' kaldırılması gündemde. Sanayici, 'süt regülasyonunun' kaldırılması için var gücüyle bastırıyor.

Dün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'yı ziyaret eden Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, şekerli mamul sanayinin istenilen fiyat ve kalitede süt tozu bulamadığını, bunun da sektörün üretim ve ihracatını sekteye uğrattığını iddia ederek, Et ve Süt Kurumu'nun süt arzında düşüş yaşanan dönemlerde müdahale alımlarını durdurması gerektiğini belirtti.

Kopuz'un dışında büyük firmaların da Bakan Fakıbaba'ya 'süt regülasyonuna' yönelik rahatsızlıklarını ilettikleri ifade ediliyor.

SÜT REGÜLASYONUNUN GÖREVİ NE?

Çiğ süt fiyatlarının aşırı derecede düşmesinden dolayı Faruk Çelik döneminde, üreticiyi sanayiciye karşı korumak için böyle bir uygulama başlatılmıştı. Süt Regülasyonunda Et ve Süt Kurumu, birliklere belli bir süt tozu kotası veriyor. Eğer sanayici süt almakta nazlanırsa, üretici de sütünü kotası olan birliklere verebiliyor. Bu uygulamadan dolayı süt fiyatlarının belli bir rakamın altına düşmesi engellenerek, üretici sanayiciye karşı korunmuş oluyor.

Gelinen noktada sanayici üreticiden istedikleri rakamla süt alamayınca 'Süt Regülasyonunun' kaldırılmasını istiyor. Buna gerekçe olarak da piyasada süt bulamadıklarını gösteriyorlar. Ancak süt üreticileri, sanayicinin bu iddiasında haklı olmadıklarını belirterek, “Elimizde tek bir silah var onu da bu ayak oyunları ile almak istiyorlar" şeklinde değerlendirme yaptılar.

SÜT REGÜLASYONU KALKARSA SÜT FİYATLARI 70-80 KURUŞA KADAR DÜŞER!

Sektör temsilcileri ise, Bakanlığın sanayicinin oyununa gelmesi durumunda bunun bedelinin çok ağır olacağını ifade ederek, “süt fiyatları 70, 80 kuruşlara kadar düşer. Bunun altından da kimse kalkamaz" uyarısında bulundu. Üreticiler, parasını zamanında ödeyen sanayicilerin piyasadan rahatlıkla süt bulabildiğine işaret ettiler.

TARIMDAN HABER