Edirne Genç Çiftçiler Derneği'nce yapılan açıklamada 28 Haziran 2017 tarihinde Ulusal Süt Konseyi'nce sütte belirlenen 1,30 TL fiyatın maliyetleri bile karşılamadığı, süt üreticisinin uzun yıllardır mağdur olduğu ve küçük üreticinin bitme noktasına geldiği vurgulandı.

SANAYİCİ SÜT FİYATLARINI BASKILIYOR

TÜİK verilerine göre toplanan inek sütü miktarının 2017 Temmuz ayında, 2016 Temmuz ayına göre yüzde 3,8 azaldığına dikkat çekilerek, bu durumun süt talebini arttırdığını ancak sanayicinin süt fiyatları konusunda halen baskı yapmasının yanlış bir tutum olduğu belirtildi.

ÜRETİCİYE SÜT PARALARI ZAMANINDA ÖDENMİYOR

Gerek Bölgemizde gerek Türkiye genelinde bazı üreticilerin 2-4 ay vade ile süt paralarını aldığı, düşük fiyata bir de vade eklenince yüksek girdi maliyetleri karşısında üreticilerin ayakta kalmalarının zorlaştığı belirtildi. Bu durumun bir sonucu olarak anaç hayvanların da kesime gittiğini belirten Edirne Genç Çiftçiler Derneği yönetimi, üreticilerin mağduriyetinin yanı sıra süt ürünlerinde market fiyatlarındaki yüzde 40'lara varan artışın da tüketicileri mağdur ettiğini vurgulandı.

ÜRETİCİNİN SESİNİ DUYURMAK İÇİN HER TÜRLÜ MÜCADELEYİ YAPACAĞIZ

Açıklamanın devamında Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt fiyatlarına müdahale etmemesi durumunda üreticilerin seslerini duyurmak için her yolu deneyeceğini de ifade eden Genç Çiftçiler Derneği Yönetimi "Emeğin karşılığını alması için her türlü mücadeleyi yapmaya hazırız" ifadesine yer verdi.

ÇELTİK TALEPLERİNİ TMO'YA İLETECEKLER

Bölgemizde başlayan çeltik hasadına da değinen Edirne Genç Çiftçiler Derneği; Dernekçe yaptıkları çeltik maliyet analizi çalışmalarının devam ettiğini, çeltiğin fiyatının en az 2 lira olması gerektiğini vurgulayarak Toprak Mahsülleri Ofisi'ni ziyaret edeceklerini ve üreticinin beklentilerini Toprak Mahsulleri Ofisine ileteceklerini bildirdiler.

TARIMDAN HABER