Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çiğ sütün sağlıklı ve güvenli tüketilebilmesi için vatandaşa doğrudan arzına ilişkin tebliğ taslağı hazırladıklarını ve Başbakanlığa gönderdiklerini söyledi. Çelik, bundan böyle çiğ sütün ancak ari çiftliklerden, ve işletmelerden satılabileceğini bildirdi.

ÇELİK TASLAĞIN İÇERİĞİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Çelik, çiğ sütün tüketicilere doğrudan arzına ilişkin hazırladıkları tebliğ taslağına yönelik bir basın toplantısı düzenledi. Taslağın içeriği hakkında bilgi veren Çelik, şunları kaydetti: “Çiğ süt, bu kapsamda ancak ari çiftliklerden, işletmelerden satılabilecek. Yaklaşık 1 milyon 300 bin ton civarında, ari işletmenin ürettiği süt söz konusu. Ancak buralardan çiğ sütün satışı söz konusu olabilecek. Çiğ sütün son tüketiciye satışı, sağımdan itibaren 24 saat içinde yapılabilecek. Üretici tarafından, soğutma dışında hiçbir işlem uygulanmayacak. Çiğ süt tüketiciye tek kullanımlık malzemeden yapılmış ambalaj içinde veya tüketici tarafından verilen kaba konarak arz edilebilecek"

PERAKENDECİ ARAYA ARACI KATAMAYACAK

Çiğ sütün doğrudan arzında üreticisi tarafından sadece doğrudan tüketicilere veya yerel perakendeciye satılabileceğini belirten Çelik, yerel perakendecinin sütü sadece tüketiciye satmak üzere üreticiden alabileceğini kaydetti.

MESAFE NE KADAR OLACAK?

Mesafe konusunda da bilgi veren Çelik, otomatik satış makinesi sahibi süt üreticilerinin sütü tüketiciye satmak istediğinde katedecekleri mesafenin 200 kilometre yarıçapın ötesini geçemeyeceğini ifade etti. Çelik, sütün, üretim yerinden tek kullanımlık bir ambalaj içerisine konulduktan sonra 500 kilometre yarıçapında piyasaya arz edilebileceğini söyledi.

ÜRETİCİ SATTIĞI SÜTÜN KAYDINI TUTACAK

Üreticinin sattığı sütün kaydını tutmak zorunda olduğunu bildiren Çelik, şöyle konuştu: "Çiftçi, günlük sattığı süt miktarı, yedirdiği yemin niteliği ve kökeni, hayvanlarda tedavi uygulanıyorsa kullandığı ilaç ve hastalığı, sütü perakendeciye sattıysa sattığı perakendecinin işletme bilgilerinin kaydını tutmak ve bu kayıtları 12 ay boyunca muhafaza etmek durumunda. Ambalaj konusunda da son derece önemli değişiklikler ve düzenlemeler getiriliyor.

Ambalajda, ürünün adı, yani hangi hayvanın sütü olduğu, üreticinin adı, soyadı ve ticari unvanı, adresi ve hayvancılık işletme numarası, sağım tarihi ve saati, son tüketim tarihi ile 'Kullanmadan önce kaynatınız' ve '0-4 santigrat derecede buzdolabında muhafaza ediniz' uyarıları yer alacak. Ayrıca yapılan bu düzenleme ile çiğ süt satışında aracı sayısı azalacak ve çiğ süt daha uygun fiyatlarla tüketiciye sunulmuş olacak. Nihai amacımız tüketicinin sağlıklı çiğ süte daha kolay ve ucuz olarak ulaşmasını sağlamaktır."

6 AY UYUM SÜRECİ OLACAK

Tebliğin yayımından itibaren 6 aylık bir uyum süreci olacağını dile getiren Çelik, ari işletmelerin bu uygulamaya hemen başlayabileceğini bildirdi.

ARİ İŞLETME SAYISINI TEŞVİK EDECEK

Türkiye'deki ari işletmelerden 1 milyon 300 bin ton süt elde edildiğini, tebliğin ari işletme sayısının artmasını da teşvik edeceğini kaydeden Çelik, düzenleme ile denetimin çok daha kolay olacağını, keyfi uygulamaların önüne geçilebilecek bir sistemin hayata geçirileceğini dile getirdi.

Çelik, sağım hijyeni ve muhafaza şartlarına uyulmadan tüketiciye satılan sütten uzak durulması gerektiğini de belirterek, sağlıksız çiğ sütün brusella, tüberküloz gibi hayvan hastalıklarının insanlara geçişi için risk taşıdığını vurguladı.