Doğal çiçek soğanları yönetmeliğinde yapılan değişikliklerde Balıkesir Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu üyesi Tülay Babuşçu'nun aile şirketi olan Lalesan firmasının kollandığı iddia edilmişti. Bakanlık konuyla ilgili olarak Milli Gazete'ye 2'nci cevap ve düzeltmesini gönderdi.

Ancak gazete yazdıklarının arkasında durarak, yine Bakanlığa farklı cevap verdi.

İşte o cevap:


Vay bu haberi nasıl yaparmışız!


Düşünün…

İki takım futbol maçına çıkacak. Kuralları da belli… Takımlar da kendilerini ona göre hazırlamış. Ancak maç tam başlayacağı sırada hakem şartları değiştiriyor. Diyor ki; “11’er değil, 15’er kişilik takımlar halinde maç yapılacak”… Takımın biri 11, diğeri de 15 kişi ile gelmiş. Yani biri hazırlıklı gelmiş! 11 kişi ile maça gelen takım, itiraz bile edemeden maç başlıyor ve doğal olarak maçı kaybediyor.

Bu örneği neden verdim?

Hatırlayacaksınız doğal soğan çiçekleri yönetmeliğinde arka arkaya yapılan değişiklikler ve bu değişikliklerin “hangi firmanın” işine yaradığına dair bir haber yapmıştık. 2004 yönetmeliğinde 2012 ve 2013 yılında yapılan değişikliklerin “adrese teslim” olduğu o kadar net ki, tartışma bile götürmez.

Durum böyle iken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, buradaki hatayı (!) düzelteceği yerde “polemikler” üzerinden konunun üzerini örtmeye çalışıyor. Haberimize tekzip mahiyetinde ikinci defa “Cevap ve Düzeltme” gönderen Bakanlık, olayın özünden ziyade alakasız konularla sözüm ona ilgili haberimizi yalanlamaya ve karalamaya çalışıyor.

Neymiş efendim; haberde asılsız, dayanaksız ve son derece çirkin iddialara yer verilmiş… Allah aşkına! Yönetmelikler ortada, yapılan değişiklikler de ortada… Siz daha hangi dayanaktan bahsediyorsunuz!

Firmalar maça çıkacak ve kendilerini 2012 yönetmeliğine göre hazırlamışlar ancak tam maç başlayacağı sırada yönetmelik değiştirilerek kota haklarını belirleyen kurallar tamamen değiştiriliyor.

Ne gariptir bu maça AKP Balıkesir Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu üyesi Tülay Babuşçu’nun şirketi hazırlıklı yakalanıyor! Ve sadece Babuşçu’nun şirketinin kotası yükseliyor diğer firmaların kotaları ise düşüyor. Bunları da rakamları ile ortaya koyduk. Bundan daha iyi “dayanak” mı olur? Ama hala Bakanlık haberimizin dayanaktan yoksun olduğundan bahsedebiliyor. Ve buradaki “adrese teslim” değişikliğin bahanesi de firmaları “üretime teşvik etmek” oluyor…

Öyle bir yönetmelik düşünün ki, “gerçek üretiminin” ne olduğu tarif edilmiyor ama bu yönetmelik değişikliğinin adı “üretimi teşvik etmek” oluyor!

Yani bir firma Adıyaman’ın dağından ovasından söktüğü çiçek soğanını Balıkesir’de kendi üretim alanına ektiğinde bunu kendi üretimi olarak gösterip ona göre ihracat kotası alabiliyor ve bunun adı da Bakanlığa göre üretimi teşvik oluyor!

Basının en önemli görevi kamuyu aydınlatmaktır. Ancak ne gariptir biz yaptığımız bu haberden dolayı öyle büyük suçlar işlemişiz ki… Konuyla ilgili yargıya intikal eden bir davada bağımsız mahkemeleri etkilemeye çalışmışız… Ve bundan dolayı hakkımızda suç duyurusunda bulunacaklarmış!

Neymiş efendim; “Haber metni kamuoyunu bilgilendirme amacı taşımamakta aksine basın özgürlüğü ve haber verme görüntüsü arkasına sığınılarak dava sonucu etkilenmeye çalışılmaktadır.”

İfadeyi görüyorsunuz… Bağımsız mahkemelere bundan daha ağır bir iftira atılabilir mi? Ve gazetemize gönderilen ‘Cevap Düzeltme’ metni… Görünürde Bakan Eker adına Hukuk Müşaviri Cengiz Arslan’ın imzası var… Ama bu metnin, imza sahibi kişi tarafından hazırlanmadığı o kadar belli ki! Açıklamada, hukuk dilinin ötesinde, saldırı, töhmet ve hakaret dili hakim!

Hakikaten bu metni kim hazırladı?

Not: Bu haberlerimizi Başbakanımız Ahmet Davutoğlu da takip ediyordur. Ancak haklı olarak Bakanlığın verilerini doğru kabul edeceği için bu haberlerimize ön yargılı yaklaşabilir. Fakat Bakanlığın dışında yaptıracağı ufak bir araştırma ile buradaki skandalı kendisi de görebilir…