Teraryum nedir?

Latince ismi 'Terrarium' olan kelimenin anlamı Terra (Toprak) ve Aquarium (Bildiğimiz akvaryum) kelimesinden alıntılanarak oluşturulmuş. Türkçe'de Teraryum olarak kullanılan kelime toprak akvaryumu ya da minyatür bir bitki ekosistemi anlamına geliyor.

Hem hobi hem de gelir kapısı

Teraryum, normal mesaisi dışında güzel bir uğraş yapmak ve bunu gelire dönüştürmek isteyenler için güzel fırsatlar sunuyor. Dekorasyon ürünü veya hobi olarak hızla yaygınlaşan teraryumlar, girişimciler tarafından da bir gelir kapısına dönüşmüş durumda. Piyasada 100 TL'den başlayarak boyutlarına ve içinde kullanılan malzemelere göre 2-3 bin TL'leri bulan fiyatlarda teraryum bulmak mümkün.

Teraryum yapımında nelere dikkat edilmeli?

Teraryum yapımına meraklıysanız ilk olarak belirli bir malzeme listesi oluşturmalısınız. Başta oluşturmak istediğiniz tasarımı kafanızda canlandırıp bu tasarıma uygun hangi bitkileri ve malzemeleri kullanacağınıza karar verebilirsiniz.

İnce bir zevk gerektiren teraryumların içinde kullanılan bitkiler de özenle seçilmesi gerekiyor. Kullanılacak bitkileri tercih ederken hızla büyümeyen bitkilerin tercih edilmesi gerekiyor.

Cam fanus ya da kap için evdeki malzemelerinizden de yararlanabileceğiniz gibi satın alarak da temin edebilirsiniz. Sonunda ulaşmak isteyeceğiniz görüntü tamamen sizin üretkenliğiniz ile alakalı.

Teraryum için kullanılacak temel malzemeler

Basit olarak kabınızı şekillendirmenize yarayacak olan araç ve gereçler, farklı görünümde taşlar, dekorasyon için kullanabileceğiniz malzemeler (Küçük çalı parçaları, kurumuş bitkiler gibi), ekosisteminizi oluşturacağınız kabınız, bitkiler, torf ve aktif karbon (Mangal kömürü)

Teraryum yapımı

Teraryumu aslında küçük bir bahçe gibi düşünmeliyiz. Bunun için ilk adım bahçemizdeki drenaj sistemini oluşturmak olmalı. Drenaj sistemimiz için kullanacağımız malzemeler ise küçük taşlarımız olacak. Bu taşlar hem fazla suyun alt tabakaya alınmasını hem de bitkiler için bir zemin şekillendirmemizi sağlayacaktır. Taşlarla farklı eğimler ve tasarımlar da oluşturabiliriz.

Taşlarımızın hemen üst kısmını küçük parçalara ayırdığımız aktif karbon parçalarını ekleyebiliriz. Aktif karbon sayesinde minik ekosistemimizin içerisinde küf ve bakteri oluşumunun önüne geçmiş olacağız.

Aktif karbon üzerine artık bitkilerimizin yerleşeceği toprak ya da torfumuzu dökebiliriz. Burada tercih edeceğiniz toprak ya da torf kullanacağınız bitkilere göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden elinizde humuslu toprak, torf, kiremit kırıkları, kum ya da farklı toprak türlerini bulundurmanız faydalı olabilir. Farkı bitkilerin farklı toprak isteklerine göre kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz.

Toprak üzerine bir miktar baskı uygulamak oluşturduğunuz tabanın sıkılaşmasını sağlayacaktır. Toprak üzerinde bir çubuk ya da bıçak ile açtığımız deliklere bitkilerimizi yerleştirebiliriz. Bitkilerimizi küçük alanda çalıştığımız için dikkatlice yerleştirmeliyiz ve son olarak bitkilere can suyunu vererek çalışmamızı tamamlayabiliriz. Bundan sonrası ise tamamen sizin üretkenliğinize kalıyor. Bitkiler arasındaki uyum ve kullanacağınız dekoratif malzemeler ile teraryumunuzu kendi zevkinize göre şekillendirebilirsiniz.