‘Milletvekili şirketine Bakan onaylı özel yönetmelik’ haberimize cevap verebilmek için 13 gün boyunca çalıştılar. 13 gün sonra gelen açıklama ile de kendilerini ele verdiler. Yapılan açıklama, haberimizi yalanlamaktan ziyade ‘skandalın’ üzerini örtmeye yönelik olarak değerlendirildi.

TBMM Tarım Komisyonu üyesi ve AKP Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu’nun şirketine yönelik Bakan onaylı özel yönetmelik değişikliği skandalı yeni bir boyut kazandı. Bilindiği üzere Türkiye’nin bitki türü açısından önemli bir zenginliği olan doğal çiçek soğanlarının 2004 yönetmeliğinde 2012 ve 2013 yıllarında arka arkaya yapılan değişikliklerde büyük bir skandal ortaya çıkmıştı. Yapılan yönetmelik değişiklikleri sonrasında sektördeki firmaların ihracat kotaları düşerken TBMM Tarım Komisyonu üyesi ve AKP Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu’nun eşiyle birlikte ortağı olduğu Lalesan firmasının kotası ise kısa sürede yüzde 2’den 26,2’ye yükselmişti. Skandal yönetmelik değişikliklerinin Bakan Eker’in onayı ile yapılması ise dikkat çekmişti.

Kamuoyu çalkalandı onlardan ses çıkmamıştı!

Gazetemizin, ‘Milletvekili şirketine Bakan onaylı özel yönetmelik’ başlıklı haberiyle ortaya çıkardığı bu skandal, Ankara’da ciddi bir tartışmayı beraberinde getirirken, konu verilen iki ayrı soru önergesi ile de Meclis gündemine taşınmıştı. Bakanlık ve Babuşçu ise haberimize günlerce sessiz kalmıştı.

İddiaları yalanlayamadılar!

İlgili haberimize ancak 13 gün sonra cevap verebilen Bakanlık, gönderdiği açıklama ile de gündeme gelen iddialara tam cevap veremeyerek haberimizi bir anlamda teyit etti. Hukuk Müşavirliği kanalıyla gazetemize gönderilen ‘Cevap ve Düzeltme’ metninde yönetmelik değişiklikleri, firmaları üretime teşvik etmek amacıyla yapıldığı savunulurken asıl skandala ilişkin yani yönetmelik değişikliklerinin firmalara geçiş süreci verilmeden ve kotaların belirleneceği günden bir gün önce neden yapıldığına ilişkin hiç bir bilgiye yer verilmedi.

Can alıcı noktayı es geçtiler!

Bilindiği üzere yönetmelik değişikliklerinde üretim unsuru, firmalara geçiş süreci verilmeden bir günde yükseltilmişti. Hem de firmaların ihracat kotalarının belirleneceği günden bir gün önce. Ve gerçek bir üretim için asgari 3 yıla ihtiyaç varken, kotalar belirlenirken dikkate alınan 5 yıllık veriler 1 yıla indirilmişti. Özellikle 2012 yılında çıkarılan yönetmeliğin ihracat kotalarıyla ilgili maddesinin daha uygulanmadan ani bir kararla 2013 yılında tekrar değiştirilmesi dikkat çekmiş. Bütün bunlar ‘adrese teslim yönetmelik değişikliği’ iddialarını kuvvetlendirirken Bakanlık nedense açıklamasında can alıcı bu noktalara yönelik bir cevap veremedi. Aynı zamanda yönetmelikte doğal çiçek soğanlarının gerçek üretimi tam olarak tarif edilmezken, bu değişikliklerin üretimi teşvik amacıyla yapıldığının savunulması da manidar bulundu.

Rakamlar bakanlığı yalanlıyor!

Diğer yandan açıklamada, yapılan mevzuat değişikliğinin haberde iddia edildiği gibi herhangi bir firmanın kota miktarını değiştirecek doğrudan etkili bir düzenleme olmadığı belirtildi. Ancak firmaların ihracat kota miktarları Bakanlığın bu açıklamasını doğrulamıyor. Şöyle ki; 2004 yönetmeliğinde 2012 ve 2013’te yapılan değişiklikler sonucunda Tülay Babuşçu’nun eşiyle ortak olduğu Lalesan firmasının kotası yüzde 2’den 2013 yılında 17.4’e, 2014’te ise 26.2’ye çıktı. Sektördeki diğer firmaların kotaları ise düştü.

Tepki istifaları görmezlikten gelindi!

Bunun yanında açıklamada teknik komite üyelerinin istifasıyla ilgili gerçek bilgilerin verilmemesi de dikkat çekti. Skandal yönetmelik değişikliklerine tepki göstererek görevlerinden ayrılan teknik komite üyeleri bulunmasına rağmen Bakanlık bu bilgiyi vermeyerek, sadece bir üyenin işlerinin yoğunluğunu gerekçe göstererek kendi isteğiyle istifa ettiğini ileri sürdü.

Gerekçeli kararını açıklayamadılar!

Diğer yandan açıklamada, yönetmelik değişikliklerinde yürütmenin durdurulması talebiyle açılan bir davanın Bakanlığın lehinde sonuçlandığı kaydedildi. Ancak nedense söz konusu mahkemenin kararının hukuki dayanağı yani gerekçeli kararına ise açıklamada yer verilmedi.

Lalesan’ın dışındaki firmaların kotaları eridi!

Yönetmelik değişiklikleri sonrasında sektördeki diğer firmaların kotalarında ciddi düşüşler yaşandığı görülüyor. Marla firmasının kotası yüzde 59,6’dan 31,2’ye, Yasemin firmasının kotası yüzde 24,4’den 21,6’ya, Bilgin firmasının kotası yüzde 7,1’den 5,7’ye ve Tezel firmasının kotası da yüzde 6,9’dan 4,8’e düştü. Bu süreçte Lalesan firması ile birlikte sadece bir firmanın daha kotası yükseldi. Esse firmasının kotası da yüzde 2’den 8,4’e çıktı. Ancak sektörde bu firmayla ilgili de farklı iddialar bulunuyor.

MİLLİ GAZETE