Türkiye'nin ilk yayın balığı çiftliğini Kahramanmaraş'ta kuran Hamit Kocabaş, kendisi ile yapılan röportajda şunları kaydetti: “Türkiye'de yayın balığının ticari ortamda, yani kültür balıkçılığı ortamında yapılacağı bir tesis olduğu için önümüzde bu tesisin proje özelliklerini ne şekilde yapılacağı üzerinde bir kaynağımız yoktu. Biz bu kaynağı, bilgisine güvendiğimiz üniversitedeki hocalarımızdan, kırsal kalkınmadaki uzman arkadaşlarımızdan araştırarak projemizi belirli bir duruma getirdik.

Gemi inşaat mühendisi olup bilgisine güvendiğimiz abilerimizden destek alarak projeleri bu yüzdürme işlemlerini yaparak bu tesisi projelendirdik. IPARD Programından destek alabilmek için TKDK'ya sunduk. IPARD desteği %50 hibe ve KDV muafiyeti var. Şimdi bunların hepsi çok büyük bir avantaj. Kırsal kalkınmada proje hazırlayacak firmaların öncelikle bilmesi gereken şu; ciddi bir yatırımcı olmak, yani donanımlı bir yatırımcı olmak.

Yani ben gideyim, kırsal kalkınmaya bir proje hazırlayayım, bunun %50'sini hibe olarak alayım diye bir mantık yok. Siz gerçek anlamda bir proje hazırlayacaksınız. Hazırlamış olduğunuz proje havada olmayacak, ayakları yere basacak. Yani denetleyen arkadaşlar öyle yüzeysel bakan insanlar değil. IPARD Programından faydalanmak içim ciddi bir yatırımcı olacaksın.

Burada yapmış olduğumuz tesise kırsal kalkınmanın uzmanları geliyor, denetliyor. Yani ben bir proje hazırladım, verdim, hemen bu geçecek diye bir mantık yok. Biz şu anda üniversite, devlet ve özel sektör birlikte çalışma ile bu başarıyı elde ettik. IPARD desteklerinden dolayı Avrupa Birliği'ne, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ve TKDK'ya desteklerinden dolayı sonsuz teşekkürlerimi benim ve firmam adına iletmeyi bir borç bilirim.