Su ürünlerinin ve su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirlik temelinde işletilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu amaçla alınan koruma tedbirlerini uygulamak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde farklı İl Müdürlüklerinde görev yapan personellerden oluşturulan mobil ekiplerce 8-12 Aralık tarihleri arasında Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli İllerini kapsayan eş zamanlı ve çapraz denetimler gerçekleştirildi. Bu denetimler balıkçı barınakları, yol güzergâhları, balık halleri, depolar, toptan ve perakende satış yerleri gibi su ürünlerinin avlandığı, nakledildiği ve satıldığı yerlerde yapıldı.

Konuyla ilgili olarak Edirne Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Edirne ilindeki denetimler sonucunda; 482 kg istavrit, 54 kg Bakalyaro (Mırlan), 113 kg kolyoz olmak üzere toplam 649 kg su ürününe asgari avlanma boyunun altında olduğundan dolayı el konuldu. Ayrıca 10 kişi/iş yerine, toplam 10.550,00 TL idari para cezası uygulandı.

Balıkların eşeysel olgunluğa, yani üreme çağına erişebilmesi hem yaş hem de boy faktörlerine bağlıdır. Örneğin; hamsi balığının üreyebilmesi için 1 yaşını doldurması ve 9 santimetre boya ulaşması gerekmektedir. Balıklara en az bir kere üreme şansı tanınması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelerde asgari avlanma boyları belirlenmektedir. Belirlenen boyların altındaki ürünlerin avlanması, nakledilmesi, satılması ve işlenmesi yasaklanmıştır.

Edirne İlinde ağırlıklı olarak tüketilen balıkların asgari avlanma/satılma boyları aşağıda gösterilmiştir. Su ürünleri varlıklarımızın korunması için en etkili unsur vatandaşımızın duyarlı olması ve nesil vermemiş balıkları satın almamasıdır."