Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, 2015 yılından bu yana il genelindeki göl ve göletlerin balıklandırma faaliyetine devam ettiklerini söyledi. Çolakoğlu, "Bu kapsamda, 2016 yılında ilimize Bakanlığımızca tahsis edilen 80.000 adet yavru, Korkut Göletine 10 bin, Malazgirt kaz Gölüne 25 bin, Bulanık Haçlı Gölüne 25 bin, Varto 'daki Yeşil Göle ise 20 bin yavru balık bıraktık.

Böylece balık yoğunluğu önemli derecede artacak ve göllerimizdeki balık popülasyonunun sürdürülebilmesi ve canlı tutulması sağlanacaktır. Yapılan çalışmaların başarıya ulaşması ve göletlerimizde bırakılan balığın gelişebilmesi için balıkçılarımıza ve köylülerimize önemli görevler düşmektedir. Bırakılan yavrular korunmalı ve en az 1 kez üremelerine imkan tanınmalıdır. Bakanlığımızın hem ticari hem de amatör balıkçılık tebliğinde belirlediği avlanma zamanı ve avlanabilecek balık boyu standartlarına uyulmalıdır.

Balıkları sadece yasak dönemde değil, avlanmanın serbest olarak yapıldığı dönemde de korumak ve bilinçli olarak avlamak gerekmektedir. Bu bölgelerdeki vatandaşların göletlerde avcılık yapmaları ve balık tüketimlerini arttırmayı amaçladık" ifadelerini kullandı.

Doğal ortamda balıkların üreyip çoğalmasını amaçladıklarını söyleyen Çolakoğlu, “Bunun yanında ilimizdeki Alparslan-1 Barajı'nda kafes balıkçılığı devam etmektedir. Baraj gölünde çalışan 7 işletmemiz var. Karabalıkçılığı yapan 3 işletmemiz faaliyetlerine devam etmektedirler.

Bunların yıllık üretim kapasiteleri yaklaşık 2 bin 850 ton civarındadır. Ayrıca Varto ilçemizdeki 37 milyon yavru balık kapasiteli üretim tesisimiz faaliyetine devam etmektedir. Bu işletmeler Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Keban barajındaki işletmeden sonra en büyük ikinci yavru balık üretim tesisidir. Burada üretilen balıklarımız genelde Muş ve çevre illerde pazarlanıyor" diye konuştu.