Denetimlerin ilkinde ekipler Ankara'nın sekiz merkez ilçesinde yaptıkları eş zamanlı denetimde 20 işletmeye 27 bin 530 TL idari para cezası uyguladı.

Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Sincan, Gölbaşı ve Yenimahalle ilçelerinde yapılan denetimlerin, İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlükleri personelleri ile birlikte eş zamanlı olarak yürütüldüğünü ve 2 gün sürdüğünü kaydeden Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, ağırlıklı olarak lüfer, istavrit ve kalkan olmak üzere yaklaşık 150 kg balığa el konulduğunu söyledi.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde 6 ayrı ilden gelen denetim elemanlarıyla yapılan çapraz denetimlerde 46 işletmeye 67 bin 520 TL idari para cezası uygulandı. İşletmelerin yanı sıra gece balık halinde de gerçekleştirilen bu denetimlerde çeşitli türlerde 2 bin 684 kg balığa el kondu.

Öte yandan balık haline gece yapılan denetimlerde uluslararası anlaşmalarla yakalanması ve satılması kotayla sınırlı olan yaklaşık 1 ton mavi yüzgeçli orkinos balığı yakalandı. Balıklara el koyan ekipler, işletmeye de 2 bin 110 TL idari para cezası uyguladı. Mavi yüzgeçli orkinosun avcılığının uluslararası sözleşmeler kura ile belirlenen gemiler tarafından yapılabileceğini kaydeden İl Müdürü Bülent Korkmaz, toplam kota miktarının 1.080 ton olduğunu belirterek, bu miktarın 680 tonluk kısmının Japonya'ya ihracat edildiğini, 400 tonluk kısmının ise Japonya harici kota olarak ayrıldığını söyledi.

Denetimlerin aralıksız olarak süreceğini kaydeden Korkmaz, işletmeleri küçük boyda balık satmamaları, aksi takdirde ceza ile karşı karşıya kalacakları konusunda uyararak, tüketicilerinden de küçük boyda balık satan işletmeleri Alo 174 Gıda Hattı'na ihbar edebileceklerini sözlerine ekledi.