Isparta Valisi Vahdettin ÖZKAN, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum BURAK ve aralarında İl Müdürümüz Yener YILDIRIM' ın da bulunduğu çok sayıda davetlinin katılımıyla açılışı yapılarak faaliyete geçen kuluçkahaneye, toplam 2,5 milyon liraya harcandı. Harcamaların 334 bin TL'si Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), geri kalanı ise Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nce karşılandı.

Avrupa'nın donanım ve teknoloji açısından en modern tesislerinden biri ve ülkemizdeki en modern ve teknolojik kapalı devre araştırma sistemi olan Kerevit Kuluçkahanesi iki ayrı modülden oluşuyor. İki sistem istendiğinde birbirinden bağımsız çalışma özelliğine sahip olup her iki ünitede farklı su özellikleri oluşturabiliyor. Bir sistemde sıcak su balıkları ve kerevit üretilebilirken, diğer sistemde alabalık gibi soğuk su balıkları da üretilebilecek. Sistem gerek görüldüğünde açık sistem olarak da çalışabilme özelliğine sahip olarak tasarlanmış, sistemin üretim ekipman kapasitesi yaklaşık 190 ton ve su kapasitesi ise 14 Lt/s.

Faaliyetine başlayacak olan kerevit kuluçkahanesi ile sağlıklı kerevit yavru üretimine başlanarak azalan doğal stokların takviye edilmesi ve göllerin kerevitle çeşitlendirmesi sağlanabilecek.

Bu AR-GE merkezi ile kerevit, aynı zamanda diğer iç su türleriyle ilgili daha detaylı yetiştiricilik ve hastalıkla mücadele çalışmaları gerçekleştirilebilecek.