Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yaptırılan "Arama 1" isimli araştırma ve kontrol gemisi, balık stoğunu incelemek üzere Alanya Limanı'na demirledi. Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü'nce kullanılan "Arama 1" isimli araştırma ve kontrol gemisi, Akdeniz ve Antalya Körfezi'nde balık stoğunu incelemek için görev yapıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca Akdeniz ve Ege'de hizmet vermesi amacıyla 6 milyon liraya yaptırılan gemi, Akdeniz'deki balıkçılık kaynaklarının araştırılması için Alanya Limanı'na demirledi. Modern teknik cihazlarla donatılan, seyir ve donanım özellikleri bakımından Avrupa'da 4., dünyada 11. sırada bulunan 32 metre uzunluğundaki gemiyle yapılan trol çalışmasında elde edilen balık türleri incelemeye alınacak.

Türkiye'nin balıkçılık sektörü için önemli veriler toplamayı hedefleyen "Arama 1" gemisinde yer alan öğretim görevlileri, biyolog ve mühendislerden oluşan 10 kişilik ekip, elde edilen veriler ışığında avcılık yönetimine yönelik sonuçlar ortaya koymayı amaçlıyor. Akdeniz kıyılarında örneklemeler yapan ekip, denize gönderdikleri ağ ile dipteki balık türlerini topluyor. Yine ağ ile gönderdikleri sensörlerle deniz dibindeki hareketliliği izleyen "Arama 1" ekibi balıkları türlerine göre ayırarak bunları ağırlıkları, boyları ve yaşlarına göre laboratuarda inceleyecek. Toplanılıp kaydedilecek olan örnekleme çalışması Fethiye Körfezi'nden İskenderun Körfezi'ne kadar devam edecek. 2 yıl sürecek olan çalışmayla balık türleri, stokları ve yönetimi değerlendirilerek stokların korunması için de adımlar atılacak. Çalışma, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı personelinin de yetiştirilmesini amaçlıyor. Alanya'dan numune almak için çalışmalar yapan "Arama 1", sabah saatlerinde limandan ayrıldı.

ERKAN UYSAL / yenialanya.com