Bakan Çelik, Rumeli Feneri Balıkçı Barınağında düzenlenen "2016-2017 Su Ürünleri Av Sezonu"nun açılışına katıldı.

Çelik, açılış töreninde yaptığı konuşmada, balık sezonunun açılacağını ifade ederek, balıkçıların gayretiyle yaklaşık 700 bin ton civarında deniz ürününün elde edildiğini ve 80 ülkeye 700 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

Balık ve balıkçının ayrılmaz bir ikili olduğunu aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Denizlerimizi hoyratça kullanmamalıyız. Karayı hoyratça kullanırsanız denizden de verim alamazsınız. Aynı şekilde denizi hoyratça kullanırsanız karadan verim alamazsınız. Balıkçılarımızın, balıkçılık sektörümüzün ne sorunu varsa bu sorunları çözmek boynumuzun borcu. Geldiğimiz günden bu yana yoğun toplantılar yaptık. Su Ürünleri Kanununu birlikte hazırladık, Meclise gönderdik, şu son olaylar yaşanmasaydı su ürünleri tasarısı yasalaşmış olacaktı. Ama tasarı 1 Ekim'den sonra hızlı bir şekilde ele alınacak ve su ürünleriyle ilgili beklediğiniz yasa yürürlüğe girecek. Balıkçı barınakları ve KDV ile ilgili sorunların farkındayım. Sorunları bir masa etrafında toplanıp birlikte çözme iradesine sahip olduğumuzu özelikle bilmenizi istiyorum. Sorunlarınız bizim sorunlarımızdır. Hem balıkçılık sektörümüzün gelişmesi hem 79 milyonun deniz ürünleri tüketim alışkanlığının artması hem de deniz ürünleri üretiminin artması için çalışıyoruz."

Çelik, deniz ürünlerinin yanında diğer sektörlere yönelik de çalışmalar sürdürdüklerini ifade ederek, bitkisel üretimde havza bazlı modele, hayvansal üretimde ise kendi hayvanını kendi toprağında üreten bir anlayışa geçeceklerini belirtti.

Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu ancak dört tarafının da sorunlarla dolu olduğunu belirten Çelik, ülkenin çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunun herkes tarafından bilinmesi gerektiğini söyledi.

Çelik, bu sorunların önemli bir bölümümün dışarıda olduğunu ve onlarla nasıl mücadele edileceğinin bilindiğini, ancak içeride yaşanan sorunların ise bütün milleti derinden üzdüğünü dile getirdi.

Tören sonunda balıkçılar için dua okunmasının ardından Bakan Çelik ve beraberindeki heyet, denizlerden çıkan ürünleri konu alan sergiyi ziyaret etti. Daha sonra Bakan Çelik, halka kendi eliyle balık ekmek dağıttı. Yeni sezonun başlangıcı için düzenlenen kurdele töreni öncesinde ise kurban kesildi.

Düzenlenen törene Bakan Çelik'in yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile çok sayıda balıkçı katıldı.