Türkiye, 20 yıl aradan sonra 100 bin ton şeker ithalatı yapacak. Şeker Kurumu, şeker fabrikalarındaki stokların yetersiz olduğunu gerekçe göstererek A şeker kapsamında 100 bin ton şeker ithalatının yapılması için düğmeye bastı.

Geçtiğimiz yıl ihracatçı firmalar için C şeker kapsamında ithalat yapılırken, bu yıl doğrudan halkın tüketimi için A şeker kapsamında ithalat yapılacak. Türkiye'nin, uzun yıllar sonra şeker ithalatını gündemine alması, yıllardır şeker pancarının ve şeker fabrikalarının aleyhine sürdürülen çalışmaların meyvesini vermeye başladığını gösteriyor.

SANAYİ BAKANLIĞI İLE TARIM BAKANLIĞI TEMSİLCİLERİ İTHALAT İÇİN İMZA ATTI!

Şeker ithalatının yapılabilmesi için Şeker Kurulu'ndaki üyelerin ithalat kararının altına imza atması gerekiyor. Kuruldaki Sanayi Bakanlığı temsilcisi Mustafa Sever ile Tarım Bakanlığı temsilcisi Mehmet Hadi Tunç ithalat kararının altına imza atarken, geriye kalan iki üyeden birinin daha imza atmasıyla birlikte 100 bin ton şeker ithalatının önünde hiçbir engel kalmayacak.

İTHALATTA STOK OYUNU

İthalatın gerekçesi olarak şeker fabrikalarındaki stok verileri gösterilirken, burada da büyük bir ithalat oyununun oynandığı ortaya çıktı. Aslında Türkiye'nin kendisine yetecek şekeri bulunuyor. Ama bu şekerler, şeker fabrikalarının stoklarında değil pazarlama şirketlerinde bulunuyor. Şeker Kurumu ise fabrikaların stoklarını dikkate alıyor fakat fabrikaların pazarlama şirketleri üzerinde görünen şekerleri ise dikkate almıyor. Böyle olunca ülkede büyük bir şeker açığı varmış gibi gösterip ithalatın alt yapısı hazırlanmaya çalışılıyor.

141 BİN TON ŞEKER BUHAR OLDU

Şöyle ki; Örneğin Konya Şeker'in stokunda 31 Mayıs itibariyle sadece 15 ton şeker bulunurken, pazarlama şirketlerinden olan Panek ve Koneli'de ise toplam 124 bin ton şeker bulunuyor. Aynı şekilde Kayseri Şeker'in stokunda 7 bin 484 ton şeker görünürken, pazarlama şirketi olan Panpa A.Ş'de ise 44 bin 358 ton şeker bulunuyor.

Kamu şeker fabrikaları başta olmak üzere kooperatif fabrikaları ile özel fabrikaların stoklarında 357.7 bin ton şeker görünürken, bu miktar pazarlama şirketleri de dahil edildiğinde 2 Haziran itibariyle tüketime hazır 498 bin 858 ton A şekeri bulunuyor. Fabrikaların stok verileri ve pazarlama şirketlerindeki şeker miktarları Türkiye'nin şeker ithalatını gerektirecek bir durum olmadığını gösteriyor. Ancak Şeker Kurumu'nun şeker fabrikalarının pazarlama şirketleri üzerinde görünen 141 bin ton şekeri yok sayarak ithalat için ısrar etmesi dikkat çekiyor.

İTHALAT, CARGİLL'E HİZMET EDECEK

Şeker ithalatı ile ülke kaynakları yabancı çiftçilere aktarılacağı gibi nişasta bazlı şekerlerin kotasının artırılması için de büyük bir fırsat doğmuş olacak. Başta ABD'li Cargill olmak üzere NBŞ firmaları, ithalatla birlikte NBŞ kotalarının artırılması için hükümet nezdinde baskılarını artıracak.

Kaynak: Milli Gazete