Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Bor Şeker Fabrikası'nın devriyle ilgili olarak Milli Gazete'nin ortaya çıkardığı skandal giderek büyüyor. Bor Şeker Fabrikası, ihale şartnamesine tamamen aykırı bir şekilde Bor Şeker A.Ş'ye devredilirken, şirket yaptığı açıklama ile hileli devirle ilgili yaptığımız haberleri teyit etti. Ortaya çıkan skandal gelişmelerden sonra Bor Şeker Fabrikası'nın Bor Şeker A.Ş'ye devrinin iptal edilmesi gerekirken, kanunsuz devri onayladığı için Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu'nun da görevden alınması bekleniyor.

HİLELİ SATIŞA MEVZUAT AÇIKLAMASI!

Bor Şeker Fabrikası'nı skandal bir şeklide devralan Bor Şeker A.Ş'den haberlerimiz üzerine açıklama yapıldı. Açıklamada kanunlara aykırı bir şekilde yapılan 'hileli satışın' üstü örtülerek kamuoyundan yine kaçırıldı. Bor Şeker A.Ş'de Doğuş Gıda'nın göstermelik yüzde 51 çoğunluk hissesi gerekçe gösterilerek, Bor Şeker Fabrikası'nın devrinin ilgili mevzuat hükümleri ve yasal düzenlemelere uygun olduğu savunuldu. Ancak Özelleştirme İdaresi'nin kendisinin hazırladığı 'İhale Şartnamesi' şirketten yapılan açıklamayı belgeleriyle yalanlıyor.

HİLELİ SATIŞA ÇOĞUNLUK HİSSE SAVUNMASI!

Açıklamada, Doğuş Gıda'nın şirketteki yüzde 51 çoğunluk hissesi gerekçe gösterilerek devrin her ne kadar mevzuatlara uygun olduğu savunulsa da, İhale Şartnamesi'nde istenen 'KONTROL' şartı Doğuş Gıda'da bulunmuyor.

ÇOĞUNLUK HİSSE DEĞİL KONTROL ŞARTI İSTENİYOR!

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde Özelleştirme İdaresi tarafından hazırlanan ihale şartnamesinin 27'nci maddesinin 2'nci fıkrasının B bendinde devrin nasıl yapılabileceği şu şekilde anlatılıyor: “Fabrikanın teklif sahibi gerçek kişi veya ortak girişim grubu veya yatırım fonuna satışına karar verilmesi halinde, sözleşme teklif sahibinin bildireceği Kontrol'üne sahip olduğu şirket ile imzalanacaktır" deniliyor. Bor Şeker A.Ş'den yapılan açıklamada ihale şartnamesinde asıl istenen 'KONTROL' şartıyla ilgili olarak ise hiçbir bilgiye yer verilmedi.

İHALE ŞARTNAMESİ ÇİĞNENDİ

Bor Şeker A.Ş'nin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde yer alan şirket bilgileri, ihale şartnamesinde devirle ilgili istenen şartların yerine getirilmediğini bütün çıplaklığı ile gözler önüne seriyor.

HİLELİ SATIŞ YALAN BEYANLA MEŞRULAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Bor Şeker A.Ş'nin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde yer alan şirket bilgilerine göre, çoğunluk hisse (yüzde 51) Doğuş Gıda'da bulunmasına rağmen imtiyazlı A hisse ve şirket KONTROL'ü azınlık hisse sahibi DSL İnşaat'ta bulunuyor. İşte bu gerçek kamuoyundan kaçırılarak hileli satış meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Zaten Doğuş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Karakan, gazetemize yaptığı açıklamada Bor Şeker A.Ş'ye sahiplenmeyerek, Bor Şeker Fabrikası'nı sattıklarını doğrulamıştı. Diğer yandan Bor Şeker A.Ş'nin sermaye miktarı da hileli satışı belgeliyor. Bor Şeker A.Ş, 50 bin lira gibi çok düşük bir sermaye ile kurulurken, böylesine düşük sermayeli bir şirkette yüzde 51 pay sahibi ile yüzde 49 pay sahibi arasında konulan sermaye açısından bir fark bulunmuyor.

BÜTÜN GÖZLER HÜKÜMETTE!

Şimdi bütün gözler Özelleştirme İdaresi'nin bu hileli satışı sonrası hükümetin nasıl bir karar alacağına çevrilmiş durumda. Başta İhale Şartnamesi olmak üzere ortaya çıkan skandal gelişmeler Bor Şeker Fabrikası'nın 'hileli bir şekilde' başka bir firmaya devredildiğini ortaya koyarken, şeker özelleştirmelerine yönelik kaygıları da hat safhaya çıkardı.

TARIMDAN HABER