Kamuoyundan habersiz bir şekilde yapılması planlanan şeker ithalatında, hesaplar bozuldu! İthalata zemin hazırlamak için sadece fabrikaların stok rakamlarına bakan, diğer yandan fabrikaların pazarlama şirketlerindeki 141 bin ton şekeri görmezlikten gelen Şeker Kurumu, niyetlerinin afişe olmasıyla birlikte geri adım atmak zorunda kaldı. Geçtiğimiz Cuma günü fabrikalara yazı gönderen Şeker Kurumu, pazarlama şirketlerinde ne kadar şeker bulunduğunun acilen bildirilmesini istedi. Şeker Kurumu'nun, fabrikalardan gelecek gerçek rakamlardan sonra ithalat talebini devam ettirip ettirmeyeceği ise merakla bekleniyor.

20 YIL SONRA 100 BİN TON ŞEKER İTHAL EDİLECEKTİ!

Şeker Kurumu, 20 yıl aradan sonra 100 bin ton şeker ithalatı için girişimde bulunmuştu. Yapılacak şeker ithalatı da doğrudan halkın tüketimine sunulacaktı. Ancak ithalata yönelik çalışmaların kamuoyu tarafından öğrenilmesiyle birlikte hesaplar bozuldu.

HABER OLUNCA FABRİKALARA YAZI GÖNDERİLDİ

İthalatın zeminini oluşturabilmek için sadece fabrikaların stoktaki şeker miktarlarına bakan Şeker Kurumu, Milli Gazete'nin haberinin ardından, fabrikaların pazarlama şirketlerindeki şekerleri de görmek zorunda kaldı. Haberin yayınlandığı gün kooperatif ve özel şeker fabrikalarına birer yazı gönderen Şeker Kurumu, fabrikaların pazarlama şirketlerindeki şeker miktarlarının acilen Kuruma bildirilmesini istedi.

ŞEKER KURUMU ASLİ GÖREVİNİ UNUTTU!

Milli Gazete'nin haberine göre, ülkede şeker açığının bulunup bulunmadığının tespitinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için fabrikaların stoklarında bulunan şekerin yanında pazarlama şirketlerindeki şekerlerin de dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekiyor. Şeker piyasasını düzenlemekle görevli olan ve ülkedeki şeker miktarını her yönüyle takip etmesi gereken Şeker Kurumu, her nedense ithalat talebini sadece fabrikaların stoklarındaki şeker miktarına bakarak oluşturmuştu.

CARGİLL'İN TEMSİLCİSİNİN OLMAMASI İTHALATÇILARIN ALEYHİNE OLDU!

Kurulda, Mustafa Sayınataç görevinden ayrıldığı için Cargill'in temsilcisi bulunmazken, Tarım Bakanlığı'ndan gelen Mehmet Hadi Tunç ile Sanayi Bakanlığı'ndan gelen Mustafa Sever, Kurum Başkanı Hüsnü Tekin ile birlikte ithalat kararının altına imza atmıştı. Böyle bir dönemde kurulda Cargill'in temsilcisinin bulunmaması da ithalat taraftarlarının aleyhine oldu. İthalat kararının alınmasında Cargill temsilcisinin bulunması Kurul Başkanı Hüsnü Tekin'in elini rahatlatacaktı.

MÜSTEŞAR YARDIMCISI KAFALARI KARIŞTIRDI!

Diğer yandan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı temsilen kurulda bulunan Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç'un, ülkede şeker açığı bulunmamasına rağmen ithalat kararının altına imza atması ise dikkat çekti. Tarım Bakanlığı'nın sözde ithalata karşı bir söylem dillendirdiği bir dönemde Müsteşar Yardımcısı Tunç'un şeker ithalatı konusunda ihtiyaç olmadığı halde doğrudan ithalatçıların yanında yer alması kafaları karıştırdı.

Kaynak: Milli Gazete