Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine gerekçe olarak gösterilen 'Şekeri Pahalı Tüketiyoruz' iddiasının büyük bir yalan olduğu ortaya çıktı. ABD'nin dünya gıda devi Cargill başta olmak üzere Şeker Kurumu ve Özelleştirme İdaresi'nin, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde en fazla savundukları 'Şekeri Pahalı Tüketiyoruz' iddiasının büyük bir dezenformasyondan ibaret olduğu anlaşıldı.

ŞEKER FİYATLARI ÜZERİNDEN ÖZELLEŞTİRMEYİ SAVUNUYORLARDI!

Şeker piyasasını düzenlemekle görevli Şeker Kurumu ve ABD'nin dünya gıda devi Cargill'in başını çektiği bir grup tarafından 'Şeker Fiyatları' sürekli gündeme getirilerek, sözde fiyat pahalılığını kamuya ait 25 şeker fabrikasının özelleştirilmesine gerekçe olarak gösteriyorlardı. 'Şekeri Pahalı Tüketiyoruz' algısını oluşturmak isteyen özelleştirme taraftarlarına göre, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi durumunda şeker fiyatlarının ucuzlayacağı ve halkın daha ucuza şeker tüketeceği savunuluyordu.

ADİL GÜR'E ŞEKER ANKETİ

Şeker Kurumu, şeker ile ilgili kamuoyunun algısını ortaya çıkarmak için kapsamlı bir anket çalışması yaptırdı. Türkiye'nin en önemli araştırmacılarından Adil Gür'e yaptırılan 'şeker' anketinden çıkan sonuçlar, şeker fabrikalarını aklarken, özelleştirme taraftarlarının en önemli iddialarının da büyük bir dezenformasyon olduğunu ortaya çıkardı.

ÖNEMSEDİKLERİ KRİTER 4'NCÜ ÇIKTI

9-10 Nisan'da 34 ilde yapılan anket çalışmasında vatandaşlara, 'Şeker Satın Almaya Etki Eden Faktörler' soruldu. Ankette, şeker satın alınırken çok önemli görülen kriterler arasında 'fiyat' konusu, tat, kalite ve doğallıktan sonra geldi. Ankette, 'fiyat' kriterinin tat, kalite ve doğallıktan sonra gelmesi dikkat çekti.

HALK, DOĞAL OLARAK PANCAR ŞEKERİNİ GÖRÜYOR

Diğer yandan ankete katılanların ise yüzde 93,8'i doğal olarak pancar şekerini görürken, mısırdan şekerin muadili olarak üretilen izoglikozu ise doğal şeker olarak görmüyor.

SAMİMİYETSİZLİKLERİ BELGELENDİ!

Bu sonuçlar, şeker fiyatlarını sürekli gündemde tutan Şeker Kurumu ve Cargill başta olmak üzere özelleştirme taraftarlarının 'halkın öncelikleri' konusunda da ne kadar samimi olduklarını ortaya koydu.

Halkın asıl gündeminde bulunan 'doğal şeker' talebini görmezlikten gelen Cargill ve Şeker Kurumu'nun, bu kriterin gerisinde bulunan 'fiyat' unsurunu ise 'halk adına' sürekli gündeme getirerek fabrikaların özelleştirilmesini savunmaları anlamlı bulundu.

Kaynak: Milli Gazete