Sağlık açısından tartışmalı olan nişasta bazlı şekerlerle ilgili şok skandal. Şeker Kurumu tarafından, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısının sahibi olduğu firmaya kaçak NBŞ üretiminden dolayı tam 6 milyon lira ceza kesildi. Ceza kesilen firma sahibinin, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar'ın abisinin başkan olduğu odada ikinci adam olarak görevde bulunması dikkat çekti.

Milli Gazete'nin haberine göre, mısırdan yapılan nişasta bazlı şekerlerle (NBŞ) ilgili büyük bir skandal ortaya çıktı. Türkiye'de Avrupa'nın 3 katından fazla kotası bulunan nişasta bazlı şekerlerin yüksek kotanın yanında kayıt dışı üretimi de belgelendi. Akyazı'da bir nişasta fabrikasının kotası bulunmadığı halde iç piyasaya kaçak yollarla tonlarca mısır şurubu sattığı ortaya çıktı. Kaçak üretimin Akyazı'da saygın bir işadamına ait fabrikada yapılması ise dikkat çekti.

Sağlık açısından dünyada tartışılan NBŞ ile ilgili skandallar bitmek bilmiyor. Yüksek kota yetmiyormuş gibi bir de piyasaya kaçak yollarla tonlarca NBŞ satılmış. Piyasaya sürülen kaçak NBŞ'nin miktarı tam olarak bilinmezken, bu durum halkın sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor.

CEZA KESİLEN FİRMANIN İSMİ GİZLENDİ

Şeker Kurumu, Akyazı'da faaliyette bulunan GSF Nişasta Fabrikası'na kaçak NBŞ üretiminden dolayı tam 6 milyon lira idari para cezası kesti. Şeker Kurumu'nun Haziran ayı bülteninde idari para cezası kesilen firmanın ismi verilmezken, bu firmanın Akyazı'da saygın bir iş adamına ait GSF firması olduğu ortaya çıktı. Şeker Kurumu'nun kaçak üretimden dolayı ceza kestiği firmanın ismine bültende yer vermemesi ise manidar bulundu.

KAÇAK ÜRETİMİ ELEKTRİK FATURASI ORTAYA ÇIKARDI

Kaçak NBŞ üretiminin tespit şekli de dikkat çekti. GSF firmasının kayıt dışı üretimi, kullanılan mısır veya piyasaya giren NBŞ üzerinden değil, yüksek miktardaki elektrikten tespit edildi. İhraç amaçlı üretim izni bulunan GSF'nin yaptığı ihracat miktarı ile kullanılan elektrik miktarının örtüşmemesi skandalı ortaya çıkardı. Bu durum NBŞ'nin yapımında kullanılan mısırın da kayıtdışılığını belgelerken, kaçak NBŞ üretiminin de korkunç boyutlara geldiğini gösteriyor.

BAYRAKTAR'DAN SONRA İKİNCİ ADAM!

Kaçak NBŞ üretiminden dolayı 6 milyon lira ceza kesilen GSF firmasının sahibi Mustafa Şule'nin Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası'nda önemli bir görevde bulunması da dikkat çekti. Mustafa Şule, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar'ın abisi Zafer Şinasi Bayraktar'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası'nda ikinci adam olarak görevde bulunuyor.

'SANA NE! SEN KİMSİN!'

Konuyla ilgili görüşmek istediğimiz Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve GSF firmasının sahibi Mustafa Şule, sorularımıza cevap vermekten kaçındı. Kendisine zorlukla ulaştığımız Şule'nin, görüşmemizde “Sana ne! Sen kimsin! Avukat mısın?" şeklinde bir ifade kullanması dikkat çekti. Şule, gazeteci olduğumuzu belirtmemize rağmen aynı üslubunu devam ettirdi.

KOTASI YOK AMA ÜRETİM YAPMIŞ!

Bilindiği üzere NBŞ'nin yüzde 10 gibi yüksek bir kotası bulunuyor. Bu yüksek kotaya rağmen her yıl Bakanlar Kurulu tarafından yeni artışlar yapılıyor. Bu yüksek kotayı ise Cargill başta olmak üzere 5 firma kullanıyor. Bunun dışındaki 4 tane NBŞ firmasının ise yurt içine kotası bulunmuyor. GSF'de bu firmalar arasında yer alıyor.