Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, nişasta bazlı şekerlerin kotası düşürülüyor. Şimdi sıra şeker fabrikalarını yanlış özelleştirme kararından vazgeçmeye geldi.

Milli Gazete'nin ortaya çıkardığı 'gizemli raporlar' etkisini göstermeye başladı. Hükümet nişasta bazlı şekerlerin kotasını düşürmeye hazırlanıyor. Nişasta bazlı şekerlerin kotasının düşürülmesi, pancar üretimi ve vatandaşın doğal şeker tüketimi açısından olumlu bir adım olarak görülürken, şimdi kamuoyu şeker fabrikalarının satışından vazgeçilmesini bekliyor.

ZEHİR GİBİ RAPOR ETKİSİNİ GÖSTERDİ

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, nişasta bazlı şekerlerin zararlarının tespiti için geçtiğimiz Ocak ve Şubat aylarında iki kere toplanarak, bu konuda önemli bir rapor hazırlamıştı. Raporlar henüz kamuoyuna açıklanmazken Milli Gazete ilk toplantının kararlarını kamuoyuna açıklamıştı. Bilim Kurulu heyetinin ikinci toplantısında da benzer kararlar alınırken, nişasta bazlı şekerlerin insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiği ve kotalarının acilen düşürülmesi talep edilmişti.

NBŞ KOTASI YÜZDE 10'DAN YÜZDE 5'E DÜŞÜRÜLECEK

Milli Gazete'nin ortaya çıkardığı 'Zehir Gibi Rapor' kamuoyunda büyük yankı bulmuştu. Hükümetin 'Zehir Gibi Raporun' ardından nişasta bazlı şekerlerin kotasıyla ilgili önemli bir çalışma yürüttüğü ortaya çıktı. Yürütülen çalışmaya göre, yıllardır büyük tartışma konusu olan nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülecek. Bu çalışmayı Başbakan Binali Yıldırım'da teyit etti.

Nişasta bazlı şekerlerin kotası düşürülürken, fabrikaların satılmasında ısrar edilirse Türkiye büyük bir çelişkiyi beraberinde yaşamış olacak. Çünkü bir taraftan ABD merkezli mısır şurubu üreticisi Cargill'in kotası düşürülürken, bir taraftan da fabrikalar satılarak sektör Cargill'e teslim edilmiş olacak.

BİNALİ YILDIRIM KOTAYI TEYİT ETTİ

Gazeteci Cüneyt Özdemir'e şeker fabrikalarının özelleştirme kararına yönelik açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, nişasta bazlı şekerlerin kotasını düşüreceklerini söyledi. Ancak Binali Yıldırım, bu konuda fazla detay vermedi. Milli Gazete, yürütülen çalışmanın detaylarına ulaşırken, nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülecek.

FABRİKALAR SATILIRSA KOTA DÜŞÜRMEK İŞE YARAMAYACAK

Nişasta bazlı şekerlerin kotasının düşürülmesi yönünde atılacak adım, şeker fabrikalarının yanlış özelleştirme kararına karşı da yeni bir umut verdi. Çünkü fabrikaların mevcut haliyle özelleştirilmesi, nişasta bazlı şekerlerin kotasının düşürülmesi yönünde atılacak olumlu adımı da sektörün aleyhine çevirecek.

SKANDAL CARGİLL RAPORU ETKİLİ OLDU

Nişasta bazlı şekerlerin kotasının düşürülmesi yönündeki çalışmanın başlatılmasına yine Milli Gazete tarafından ortaya çıkarılan skandal Cargill raporunun da etkili olduğu kaydediliyor. Skandal raporda, Cargill, şeker fabrikalarının özelleştirilerek nişasta bazlı şekerlerin kotasının artırılmasını ve Türkiye'nin şeker pancarı üretiminden çekilmesini talep etmişti.

CARGİLL HÜKÜMETTEN FABRİKALARIN SATILMASINI TALEP ETMİŞTİ

ABD merkezli mısır şurubu üreticisi Cargill'in küstahça talebine karşılık nişasta bazlı şekerlerin kotasının düşürülmesi yerli ve milli üretim açısından önemli bulunurken, yine raporda Cargill'in talebinin aksine şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi konusunda da hükümetten olumlu bir karar bekleniyor.

KOTALAR DÜŞÜRÜLÜR FABRİKALAR SATILIRSA NE OLUR?

Hükümetin nişasta bazlı şekerlerin kotasını düşürürken, şeker fabrikalarını yanlış özelleştirme kararından vazgeçmezse burada büyük bir çelişki ortaya çıkacak. Çünkü nişasta bazlı şeker kotası düşürülerek pancar üretimi açısından olumlu bir adım atılırken, diğer yandan şeker fabrikalarının özelleştirilmesi durumunda ise Türkiye pancar üretiminden çekilme tehlikesi ile karşı karşıya gelecek. Yani bir taraftan Cargill'in kotası düşürülürken diğer yandan sektör Cargill'in kucağına itilecek.

SATIŞ KARARI KOTA DÜŞÜRME ÇALIŞMASIYLA ÇELİŞİYOR!

Hükümetin nişasta bazlı şekerlerin kotasını düşürmek için olumlu bir çalışma yürütürken, diğer yandan fabrikaların satılacağı yönünde yapılan açıklamalarda kafaları karıştırıyor. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, şeker fabrikalarının zarar ettiği için özelleştirileceğini belirtirken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, fabrikaların satılmasını savundu. Ancak Fakıbaba'nın fabrikaların satılması için ileri sürdüğü gerekçe hükümetin içinde bulunduğu büyük bir çelişkiyi de ortaya çıkardı.

FAKIBABA ÇELİŞKİYİ ORTAYA KOYDU

Kooperatif fabrikalarının üretim rakamları ile TÜRKŞEKER'e ait fabrikaların üretim rakamlarını karşılaştıran Fakıbaba, “8 tane özel fabrika var, 25 tane Türk Şeker'e bağlı fabrika var, bunun 8 tanesi 1 milyon ton üretiyor, 25 tanesi ise 1 milyon 400 bin ton üretiyor. Baktığınızda özelleştirilmiş fabrikalar daha fazla şeker üretiyorlar" dedi.

Ancak Fakıbaba'nın özel fabrika olarak gösterdiği fabrikaların birçoğu kooperatif fabrikalarından oluşuyor. Hükümetin mevcut özelleştirme kararına da bundan dolayı karşı çıkılıyor. Pancar üretiminin devamlılığının sağlanabilmesi için kamuya ait şeker fabrikalarının pancar üreticisi ve şeker işçisinin içinde olduğu bir yapıda ele alınması gerekiyor.

TARIMDANHABER