Bilindiği üzere nişasta bazlı şekerlerin yüzde 10 kotası bulunmasına rağmen, bu kota her yıl Bakanlar Kurulu kararıyla artırılıyor. Kota artışı da genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında yapılıyor. Bu yıl Ağustos ayının ortasına gelinmesine rağmen kota artışı ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının yayınlanmaması NBŞ lobisini tedirgin ediyor. Bakanlar Kurulu kararı 31 Ağustos'a kadar yayınlanmazsa NBŞ lobisi ekstra bir kota ayrıcalığı elde edememiş olacak. Yani söz konusu Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlanmazsa bu yıl ilk kez NBŞ kotası artırılmamış olacak.

PEKİ NBŞ LOBİSİNİN ARKASINDA KİMLER VAR?

Türkiye'de 5 firmanın kotalı üretim hakkı bulunsa da üretilen nişasta bazlı şekerlerin yüzde 90'ı ABD'nin küresel şirketi Cargill'in kontrolünde bulunuyor. Bunun için her yıl artırılan kota artışı ile Cargill'e büyük bir ayrıcalık sağlanmış oluyor.

KOTA ARTIŞINA İHTİYAÇ BULUNUYOR MU?

Nişasta bazlı şekerlerin kotası her yıl ülkenin ihtiyacı olmadığı halde artırılıyor. NBŞ'ye ayrılan yüzde 10 kota zaten bir çok Avrupa ülkesinin çok üstünde bulunuyor. Yüksek kotanın yanında son yıllarda Bosna Hersek üzerinden de sıfır gümrükle Türkiye'ye yoğun bir NBŞ ithalatı yapılıyor. Bunun için bırakın Türkiye'de NBŞ kotalarını artırmayı, düşürülmesi gerekiyor. Bakanlar Kurulu'nun kotaları düşürme yetkisi de bulunuyor.

ŞEKER PANCARINA DARBE VURULMAK İSTENİYOR

Ülkenin ihtiyacı olmadığı halde NBŞ kotasının artırılması şeker pancarı üretimine büyük darbe vuruyor. Zaten buradaki asıl hedefte Türkiye'nin şeker pancarı üretiminden çekilmesini sağlamak. Aynı tütün üretiminde olduğu gibi. Türkiye şeker pancarı üretiminden çekilirse, şeker piyasası tamamen ABD'nin küresel gıda şirketinin kontrolüne girmiş olacak.

İşte Yiğit Bulut da bugünkü köşe yazısında bu tehlikeye bir kez daha dikkat çekmiş.

31 Ağustos'a az bir süre kaldığı için NBŞ lobisinin kota artışı ile ilgili Bakanlar Kurulu kararını tehlikeye atmamak için Ankara'ya kamp kurduğuna işaret eden Bulut, köşe yazısında bu lobiyle ilgili de önemli bir not düştü. Bulut, şunları kaydetti:

“ÖNEMLİ NOT: “NBŞ LOBİLERİ" BÜTÜN DÜNYA GENELİNDE ÇOK GÜÇLÜ. BİRÇOK KURUMU BASKI ALTINA ALABİLİYORLAR, BAZI ÜLKELERDE FAZLASINA KALKIŞABİLİYORLAR! ŞİMDİ TÜRKİYE'DE YENİ BİR DALGA PEŞİNDELER! BU DOSYANIN ALTI ÇOK DOLU, ALLAH ÖMÜR VERİRSE, HEPSİNİ BİRLİKTE AÇALIM!"

TARIMDAN HABER