Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD), Susam, Tahin, Helva ve Reçel İmalatçıları Derneği (SUTHER) ve Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD), şeker üretiminde uygulanan kota nedeniyle gıda sanayinde işlerin durma noktasına geldiğini, kotanın kaldırılmasın istedi.

Yapılan açıklamada, Şeker Kanunu ile Türkiye'nin şeker üretiminde uygulanan kotalardaki belirsizliğin, başta nişasta bazlı şeker sanayisi olmak üzere gıda ve içecek sanayisinde üretime büyük sekte vurduğu bildirilirken, kotada her yıl yapılan artışın 2017 pazarlama yılı konusunda gecikmesi nedeniyle fabrikalarda üretimin yavaşladığı kaydedildi. Ortaya çıkan üretim açığının, başta şekerli mamul ve içecek sanayisi olmak üzere gıda sektörüne yansıdığı ve işleri durma noktasına getirdiği uyarısı yapıldı.

Açıklamanın devamında, şunları aktarıldı:

"Ülkemiz çiftçisinin ürettiği yüzde 100 Türkiye'nin mısırını kullanan Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) sanayisinin üretiminde yaşanacak olası bir daralma, önümüzdeki dönemde başta şekerli mamul sektörü olmak üzere gıda ve içecek sanayisinin ham madde maliyetlerinin yükselmesine ve üretimde aksamalara yol açacak. Kota artışı bir an önce belirlenerek, açıklanmalı. Öte yandan Avrupa Birliği, Eylül 2017 itibariyle şeker üretiminde kota uygulamasını tamamen kaldıracak. Bu durumda glikoza ve şekere kota uygulanan tek ülke Türkiye olacak. Şeker sektörünün ayakta kalması için nihai çözüm, artık ömrünü dolduran kotaların kalkması ve serbest piyasa düzenine geçilmesidir."

TARIMDAN HABER