TBMM Genel Kurulu'nda dün Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşüldü. AK Parti, 4634 sayılı Şeker Kanunu 3. Maddesinde yer alan nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmesine ilişkin önerge verdi. Ak Parti'nin önergesi kabul edildi.

NBŞ KOTALARI 15 YIL SONRA DÜŞÜRÜLDÜ

Kanun tasarısının kabul edilerek kanunlaşmasıyla birlikte nişasta bazlı şeker kotaları yüzde 10'dan yüzde 5'e düşecek. Ancak toplum sağlığını ilgilendiren bu konuda yıllardır bir adım atılmazken, kotaların tam da şeker fabrikalarının satılacağı bir süreçte düşürülmesi dikkat çekti.

ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKTİ

Kamuya ait 14 şeker fabrikasının satış kararının açıklanmasının ardından kamuoyunda fabrikalar satıldıktan sonra bir çoğunun kapanacağı ve halkın doğal pancar şekeri yerine NBŞ'ye mahkum olacağı yönünde kaygı hat safhaya çıkmıştı. NBŞ kotalarının tam da bu kaygıların arttığı bir dönemde düşürülmesi dikkat çekti.

ÜLKENİN İHTİYACI OLMADIĞI HALDE KOTALAR HER YIL ARTIRILMIŞTI

Bilindiği üzere yüzde 10 nişasta bazlı şeker kotası, sadece 2017 yılı hariç her yıl Bakanlar Kurulu kararı ile artırılmıştı. Ülkenin ihtiyacı olmadığı halde yapılan kota artışlarıyla başta Cargill olmak üzere NBŞ lobisine büyük ayrıcalıklar sağlanmıştı. NBŞ kota artışlarından dolayı da kamu şeker fabrikalarının ürettiği şekerler stokta kalarak zarar etmesine neden oluyordu.

KAZANILMIŞ DAVALARIN HİÇ BİRİ UYGULANMADI

Şeker-İş Sendikası, Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan kota artışlarına karşı Danıştay'a dava açmıştı. Açılan bu davaların bir çoğu kazanılmasına rağmen, bu kararların hiç biri bugüne kadar uygulanmamıştı.

TARIMDANHABER