ÖZEL HABER

Türkiye'de, pancardan şeker üretiminde uzun yılların ardından sonra yeni bir rekora imza atılarak, 2 milyon 559 bin ton şeker üretildi. Pancar şekerinin 2 milyon 360 bin ton 'A kotası' bulunurken, çiftçinin pancar ekimine yoğun ilgisi ve iklim şartlarının elverişli geçmesinden dolayı kotanın üstünde bir üretim elde edildi.

İTHALATÇILARIN BÜTÜN HESAPLARI BOZULDU!

Şeker üretiminde rekor kırılması, ithalatçı lobisinin de bütün hesaplarını bozdu. Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl polarda yaşanan sorunlardan dolayı şeker üretiminin düşmesini gerekçe gösteren ithalatçı lobisi, şeker ithalatının önünün açılması için lobi yapmıştı. C şekeri ithalatında etkili olan lobi, A şekeri ithalatında etkili olamamıştı. Ancak bu yıl da üretimde bir sorun yaşanmış olsaydı ithalatçı lobinin A şekeri ithalatında elleri kuvvetlenecekti.

2 MİLYON 500 BİN TONUN ÜSTÜNE ÇIKILDI

2016 yılında şeker pancarından 2 milyon 559 bin ton şeker üretilirken, bu şekilde yüksek üretim en son 2009 yılında gerçekleşmişti.

PANCAR EKİM ALANI 50 BİN HEKTAR ARTTI

Şeker üretimin artışında iklim şartlarının elverişli geçmesinin yanında çiftçinin pancara yönelmesinin de önemli bir etkisi oldu. Pancar ekim alanı 2015 yılında 273 hektara kadar düşerken, 2016 yılında 322 bin hektara çıktı. Ekim alanının genişlemesinden dolayı bedeli ödenen pancar miktarında da rekor kırıldı. Son 15 yılda Türkiye'de ortalama 15, 16 milyon ton pancar üretimi gerçekleştirilirken, 2016 yılında bedeli ödenen pancar miktarı tam 19 milyon 592 bin ton oldu.

ÇİFTÇİ PANCARA SAHİP ÇIKTI

Geçtiğimiz yıl pancarın ekim alanın genişlemesi ve bedeli ödenen pancar miktarında rekor kırılması çiftçinin şeker pancarına olan ilgisini açık bir şekilde gösteriyor. Çiftçinin pancara yönelmesinin nedeni de verdiği emeğin karşılığını almasından kaynaklanıyor.

Çiftçinin geçen yıl olduğu gibi bu yılda şeker pancarına ilgisinin devam ettiği kaydediliyor. Bu ilgiden dolayı 2017 yılında da 'C şekeri' üretiminde önemli bir artış bekleniyor.


Not: Tablodaki 2016 yılı rakamları hariç diğer yıllara ait veriler, Ziraat Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan '2015 Şeker Pancarı Dosyası'ndan alınmıştır.

KAMU, KOOPERATİF VE ÖZEL ŞEKER FABRİKALARININ ŞEKER ÜRETİM KOTALARI

KİM NE KADAR ŞEKER ÜRETTİ?