Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin üzerinden 5 ay geçti. 13 fabrikadan 5'tanesinin devri hala alıcılara devredilmedi. Bor, Yozgat, Ilgın, Burdur ve Alpullu şeker fabrikaları, satışları onaylanmasına rağmen bu fabrikalar devredilecek mi devredilmeyecek mi belli değil.

Fabrikalarda kampanya dönemine de az bir süre kaldı.

Devir işlemleri yapılmadığı için 5 fabrikalardaki revizyon işlemlerini, çiftçin pancar ekim sürecini Türk Şeker yönetiyor. Devredilmese de bu fabrikalarda şeker üretimiyle ilgili bütün süreç yönetiliyor gibi görünebilir. Ancak benim anlamadığım üretimle ilgili süreç her ne kadar Türk Şeker tarafından yönetiliyormuş gibi görünse de buradaki belirsizlik ister istemez üretimi olumsuz etkileyecektir.

Ancak kimseden ses çıkmıyor!

İşin sahibi Özelleştirme İdaresi ve Türk Şeker bu konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmıyor. Özelleştirme İdaresi'nin web sayfasında fabrikaların satış ilanıyla ilgili Şubat ayında konulan ilan hala dururken, devri yapılmayan fabrikalardaki belirsizliklerle ilgili güncel bir açıklama göremiyorsunuz. Türk Şeker ise 'özelleştirme süreci doğrudan kendilerini ilgilendirmediği' gerekçesiyle hiç oralı bile değiller!

İşin sahibi olan kurumların bu ilgisizliği de şunu gösteriyor; demek ki ülkenin stratejik kuruluşları olan şeker fabrikaları bu ülke için bu kadar değerli değilmiş!

Kurumların ilgisizliğinden bunu anlıyoruz.

Yoksa bu belirsizliğin yaşanmasına müsaade edilmezdi. Özellikle yaşanan süreçle ilgili siyasetin doğru bilgilendirilmesi gerekiyor. Ancak Özelleştirme İdaresi ile Türk Şeker'in bunu dahi yaptığını zannetmiyorum.

Burada şunu da belirtmemiz gerekiyor. Bu saatten sonra şeker fabrikalarının devrinin yapılması ülkeye ve şeker üretimine karşı yapılacak en büyük cinayet olur. Eğer biraz üretimden anlayanlar benim ne demek istediğimi anlayacaktır. Zaten burada nasıl bir cinayet işlendiğini Ağustos ayında Doğuş Çay'a devredilen Afyon Şeker Fabrikası'nın üretim sonuçlarında hep birlikte göreceğiz.

Uzun lafın kısası, birçok tarımsal üründe ve hayvancılıkta olduğu gibi şekerde de gün gelecek ithalatı konuşmaya başlayacağız.

Acı ama gidişat bunu gösteriyor.

Zaten şeker sektörünün önemli bir aktörü olan ve kooperatifçilikte önemli bir başarı örneğini ortaya koyan Pankobirlik Başkanı Recep Konuk da geçtiğimiz günlerde bu konuda skandal bir iddiayı gündeme getirdi. Konuk, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin geçtiğimiz haftalarda yapılan genel kurulunda, şunu söyledi:

“Tarım Bakanımızın dikkatini çekmek istiyorum. Sektörde özelleştirilen fabrikaların ham şeker getirip rafine şeker üretmek için çalışma yaptıkları, nabız yokladıkları söylentisi ayyuka çıktı. Bu akıllar akıl değil. Hiç kimse kamış şekerini getirip rafine etme kolaycılığına heveslenmesin. Bir kez daha hatırlatıyorum, siz pancardan vazgeçerseniz ve sizde şeker olmazsa, o şeker dünyanın her tarafında pahalı olur”

Bu iddiayı her hangi bir isim gündeme getirse önemli bulmayabilirsiniz ancak bunu sektörün önemli bir ismi olan Recep Konuk, dillendiriyorsa durup düşünmemiz gerekiyor.