Türkiye’de tek çatı altında en fazla kadın çalışan istihdam eden firmalardan biri olan Yeşim Tekstil’in Kadın ve Çocuk Kulübü ve Uludağ Soroptimist Kulübü iş birliğiyle hayata geçirilen “Kelebeğin Dünyası” projesi söyleşileri devam ediyor. Panayır Şükrü Şankaya İlkokulu’nda organize edilen ve kadınların eğitim, sağlık ve kişisel gelişim konularında farkındalığını arttırmak amacıyla gerçekleştirilen söyleşiye; Pembemavi Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Aycan Kopuz katıldı. 

Panayır Şükrü Şankaya İlkokulu Konferans Salonundaki programda annelerle bir araya gelen Op. Dr. Aycan Kopuz, “Hekim gözüyle kadın sağlığı” isimli bir söyleşi gerçekleştirdi. Başlıca kadın hastalıkları ve belirtileri ve söz konusu hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenlere değinen Op. Dr. Kopuz, hastalıklardan korunmak ve kaliteli yaşam sürmek için konuyla ilgili bilinçli olmak ve düzenli jinekolojik kontrollerden geçmek gerektiğine vurgu yaptı.

Op. Dr. Kopuz, ailenin en önemli üyesi olan annenin sağlığının doğrudan kendisi için olduğu kadar, çocuklarının sağlığı ve gelişimi açısından da önemli olduğunu belirtti. Sağlık için ilk önce hastalıkları bilmek gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Kopuz, “Kadın yaşamı doğum anından itibaren büyüme, ergenlik, doğurganlık çağı, menopoz ve yaşlılık süreci olarak devam eder. Bu süreçte polikistik over sendromu, endometriosiz - çikolata Kisti, adet ağrısı, adet düzensizliği, myoma uteri, vajinit, yumurtalık kisti, menopoz gibi birçok hastalıklarla karşılaşılabilir ve kontrol altına alınmadığında ilerleyen dönemlerde daha farklı sonuçlar doğurabilir. Önlem alabilmek için düzenli doktor kontrolleri ve doktorun önerdiği tedavileri uygulamak gerekmektedir.” diye konuştu. 

Op. Dr. Kopuz şöyle devam etti: “Infertilite yani kısırlık, evli çiftlerin yüzde 15’inde görülebilmektedir. 35 yaş altında korunmasız ilişkiye rağmen 1 yıl, 35 yaş üstü korunmasız ilişkiye rağmen 6 ay gebe kalamayan çiftlerin değerlendirmeye alınması gerekmektedir. Ancak bilinen bir hastalık ve risk faktörü varsa bu süreler beklenmeden tanı ve tedavi sürecine başlamakta fayda var. Infertilite tedavi seçeneklerinden biri aşılamadır. Aşılama; dışarıdan üreme hormonları verilerek yumurta büyütme ile başlayan ve sonrasında bu büyüyen yumurtanın çatlatılması ile yapılan işlemdir. Diğer bir işlem ise tüp bebektir. Tüp bebek, anne rahminde gerçekleşen döllenmeyi laboratuvar ortamına taşıyan bir yöntem olarak tarif edilebilir.”