Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bölüm Başkanı Dr. Alpaslan Alkış, GDO ile ilgili ayet ve hadislerde açık hüküm bulunmadığını belirterek, GDO'ların insanlık için açık yararları bulunduğunu iddia etti. Bütün dünyada tartışılan bir konu olmasına rağmen Alkış'ın GDO'yu net bir dille savunması ve bu savunmasını da Kur'an ve Sünnete dayandırması dikkat çekti.

yasamicingida.com'un haberine göre, doktorasını İslam Hukuku üzerine yapan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Alpaslan Alkış, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi'nin 13. Sayısında kaleme aldığı “Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) İslam Hukuku Açısından Değerlendirilmesi" başlıklı makalesinde, bütün dünyada tartışma konusu olan GDO'yu aklayan yorumlarda bulundu.

Makalesinde; GDO'ların çağımızda ortaya çıkan yeni bir durum olması nedeniyle ayet ve hadislerde açık hükmü bulunmadığını belirten Alkış'ın yazısının sonuç bölümünde manidar tespitlerde bulunması dikkat çekti.

“Kur'an ve Sünnette yiyecek ve içeceklerin helallik ve haramlığı ile ilgili net ölçüler vardır. Bu değerlendirmeler ışığında bu ürünlerin zararlı olduğu yönünde kesin bir kanıt var ise haram ve yasak, aksine yararlı olduğu yönünde kanıtlanmış kesin bilgiler var ise helal olduğuna hükmedilmektedir. GDO'ların insanlık için açık yararları bulunmaktadır." değerlendirmelerinde bulunan Alkış, GDO'larla ilgili sözü edilen zararların muhtemel riskler olduğunu ve GDO'lara özgü zararlar olmadığını ileri sürdü.

GDO'NUN ZARARI BELİRSİZ FAYDASI AÇIK!

GDO'ların zararı belirsiz, faydası da açık olduğundan yasak hükmü verilemeyeceğini savunan, GDO'yu yaratılışı bozma olarak değerlendirmenin zor göründüğüne, zira fıtratla ilgili ayetlerin bağlamı ve maksadının bitki ıslahını içermediğini ileri süren Dr. Alpaslan Alkış, makalesinde dikkat çeken şok tespitler şunlar:

“GDO insanlık yararına bitki ıslahı amaçlı uygulanmalıdır.

Bitki aşılamada bir ıslahtır ve gen nakli gibi değerlendirilebilir.

Tüketiciler açısından bu konuda bir zaruret ve ihtiyaç söz konusu ise bu ürünleri tüketmekte bir mahzur yoktur.

Bir zaruret veya ihtiyaç yokken de bu ürünleri tüketmek kesin bir şekilde haram olarak değerlendirilemez.

Dini prensiplere aykırı olmadığı sürece insanlık ve tabiat için olumsuz neticeler doğurmamak kaydıyla bitkiler veya hayvanlar üzerinde birtakım gen nakli yapılmasında mahzur bulunmamaktadır.

Bitkilerin hastalıklar ile zararlı ot ve böceklere karşı direnç sağlanması, besin kalitesinin arttırılması gibi geleneksel ıslah yöntemlerinin gen teknolojileri yoluyla uygulanmasının bir sakıncası görünmemektedir."

TARIMDANHABER