Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'dan NBŞ konusunda ABD'nin küresel gıda şirketi Cargill'in elini rahatlatacak bir açıklama geldi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Akdağ, yüksek früktozlu mısır şurubunun en önemli unsuru olan früktozun sağlık açısından özel bir zararının bulunmadığını ileri sürdü. Mısır şuruplarının sağlık yönünden etkileri konusunda bilim çevreleri ortak bir noktada buluşamazken, Akdağ'ın, bu iddiasını bilim çevrelerine dayandırması dikkat çekti.

Geçtiğimiz yıl Adil Gür'e yaptırılan kamuoyu araştırmasında halkın yüzde 69'u kimyasal içerdiği gerekçesiyle yüksek früktozlu mısır şuruplarını zararlı görürken, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, yüksek früktozlu mısır şuruplarının en önemli unsuru olan früktozun sağlık açısından özel bir zararının bulunmadığını ileri sürdü. Bakan Akdağ'ın bu açıklaması, NBŞ lobisinin elini bir hayli rahatlatacak gibi görünüyor.

BİLİM ÇEVRELERİNİ KAYNAK GÖSTERDİ!

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'dan, Cargill başta olmak üzere NBŞ lobisinin elini rahatlatan bir açıklama geldi. Konuyla ilgili olarak verilen bir soru önergesini yanıtlayan Akdağ, “Yüksek früktozlu mısır şurubu ya da nişasta bazlı şeker olarak gündeme getirilen früktoz, gıdalarda tek başına bulunmuyor. Bilim çevreleri gıda maddelerinde birlikte bulunmalarından dolayı glikoz ve früktozdan ibaret şekerle, nişasta bazlı şeker arasında insülin salgılanması ve tokluk duygusu veren hormonlar üzerindeki etkiler yönünden bir farklılık bulunmadığını ifade etmektedir" iddiasında bulundu.

Bilindiği üzere bilim çevreleri, yüksek früktozlu mısır şuruplarının sağlık yönündeki etkileri konusunda bir noktada buluşamıyor. Mısırdan yapılan şekerleri, sağlık yönünden pancardan yapılan şekerle bir tutan bilim çevreleri olduğu gibi nişasta bazlı şekerlerin sağlık açısından zararlı olduğunu ortaya koyan etkili bilim çevreleri de var.

ÜNLÜ KALP VE DAMAR CERRAHI: KESİNLİKLE TÜKETİLMEMELİ

Ünlü kalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalbi yoran nedenlerin arasında mısır şurubunu da gösterirken, mısır şurubu şerbetinin çok ciddi şekilde damar sertliği yaptığına dikkat çekiyor.


HALK BAKAN GİBİ DÜŞÜNMÜYOR!

Diğer yandan Şeker Kurumu tarafından geçtiğimiz yıl Adil Gür'e yaptırılan kamuoyu araştırmasında halkın yüzde 94'nü pancar şekerini doğal olduğunu belirtirken, yüksek früktozlu mısır şuruplarını zararlı gördüğünü ortaya koymuştu. Yine aynı kamuoyu araştırmasında halkın yüzde 69'u kimyasal içerdiği için mısır şuruplarını sağlıksız bulduğunu beyan etmişti.


Halk tarafından kimyasal içerdiği gerekçesiyle sağlıksız bulunan yüksek früktozlu mısır şuruplarının Bakan Akdağ tarafından sağlık yönünden doğal pancar şekeri ile bir değerlendirilmesi dikkat çekti. NBŞ lobisi de, yüksek früktozlu mısır şuruplarına karşı kamuoyundaki olumsuz algıyı kırmak için mısırdan yapılan şekerleri, bal kadar doğal olduğunu iddia ediyorlardı.

KAYNAK: SADETTİN İNAN / MİLLİ GAZETE