Şeker ile ilgili gündemdeki bütün tartışmaların cevabını bu raporda bulabilirsiniz. Son günlerde Türkiye'de şeker açığının bulunduğu ve ithalatın gündeme geleceğine dair iddialar da raporda rakamlarla yalanlanıyor.

RAPOR GERÇEĞİ ORTAYA KOYUYOR!

Geçen yıl şeker pancarı veriminin düştüğü bundan dolayı yeterli şeker üretilemediği yönündeki iddiaların asılsız olduğu ortaya çıktı. Pankobirlik tarafından yayınlanan verilere göre Türkiye 2014/2015 dönemine 1 milyon 96 bin ton şeker stoku ile girdi. 2 milyon 55 bin ton da şeker üretildi. Toplamda 3 milyon 151 bin ton şekere karşılık toplam tüketimin ise 2 milyon 639 bin ton seviyesinde olması tahmin ediliyor. Stokta ise 500 bin ton şekerin kalması bekleniyor.

Pankobirlik tarafından yayınlanan şeker bilonçosuna göre, geçtiğimiz yıl şeker pancarı veriminde kayıplar yaşansa da bunun şeker ithalatını gerektirecek boyutta olmadığı görülüyor.

Diğer yandan raporda dünyadaki şeker fiyatları da listeler halinde veriliyor. Bilindiği üzere bu rakamlar da büyük önem taşıyor. Çünkü bazı kesimler, şeker fiyatlarını şeker fabrikalarının özelleştirilmesine bir gerekçe olarak gösteriyordu. Kamu şeker fabrikalarından dolayı Türkiye'de şeker fiyatlarının yüksek olduğu iddia ediliyordu. Ancak rapordaki rakamlar bu iddianın da doğru olmadığını ortaya koyuyor.