Ülkemizde yeni gelişen sektör olan solucan gübresi üretimi büyük sermaye gerektirmeyen, fazla elemana ihtiyaç duyulmayan, eli kürek tutabilecek herkesin eğitimini aldıktan sonra yapabileceği bir iş. Milli ekonomiye ve ekolojik yaşama değer katabilecek bu sektör, kimyasal gübrelerin toprağa verdiği zararları da en aza indiriyor.

Tarımdan Haber'e açıklamalarda bulunan solucan gübresi üreticisi Mehmet Emin Pursa üretim aşamalarının bütün detaylarını tek tek anlattı.

Hammaddenin Maliyeti Yok

Öncelikle bu sektörün her solucandan yapılmadığı belirten Pursa, “Olmazsa olmazımız Kırmızı Kaliforniya Solucanı Eisenia Foetida ve Eisenia Andrei cinsi solucanlar. Solucanlar atıkları yiyerek sindirim sisteminden geçiriyor. Dışkı olarak çıkarttıkları bu ürünün hammaddesinin herhangi bir maliyeti yoktur. Sebze, meyve, büyükbaş hayvan gübresi ve yiyecek artıklarını değerlendirmek mümkündür. Bu işi ciddi olarak yapacaksanız bu işi size anlatacak güvendiğiniz birisi, bu güvendiğiniz kişinin de doğru sistemde çalışıyor olması gerekir" diye konuştu.

Solucan Gübresi Üretmenin Birçok Nedeni Var

Solucan gübresi üretmenin birçok sebebi olduğunu kaydeden Pursa, ciddi bir karlılık elde edildiğini kaydederek, "Hammaddesi bedava bir iş.Üretilen ürün bozulmuyor, durdukça değer kazanıyor.Hem ticarette hem istihdam da az insanla muhatap oluyorsunuz.Pazar payı fazla ve geniş.Tarım Bakanlığı, kimyasal gübreden organik gübreye geçişine destek vererek 2015 yılı için kurulacak hayvansal orjinli organik gübre tesislerine 2 milyon tl hibe veriyor. Manevi açıdan da önemli bir sektör. Ürettiğiniz ürün kimyasal içermeyen toprak düzenleyici olup insan sağlığına hizmet ediyor" şeklinde konuştu.

Önce Sabır Ve Sebat

Ciddi bir solucan gübre üretim tesisinin ilk adımı için gerekenleri anlatan Pursa şunları kaydetti: “Karlı bir tesis aşaması için gerekenler çok önemli. Elektriği ve suyu olan 4x10 ebadında 40m2'lık kapalı bir alan, 7 m2'lık bir adet reaktör, üretime başlayabilmek için bir seferliğine satın alınacak 150 bin adet civarında Kırmızı Kaliforniya Solucanı ilk adım gerekli olan unsurlar. Beş ay sabır, sebat ve ciddi bir emeğin sonunda ayda 1 ton solucan gübresi ( solucan humusu) üretmek mümkün"

Ülkemize Yetecek Kadar Gübre Var

“Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre elimizde yıllık yaklaşık 50 milyon ton atık oluşmaktadır" diyen Pursa, “Biz bu atıkları ülke olarak hiçbir ayrıştırmaya tabi tutmadan belediyeler, il özel idareleri, köy dernekleri aracılığı ile sadece içinden kartonu, demiri, plastiği birkaç yıldır da camları ayrıştırıyoruz. Kalan organik atıklarımızı maalesef vahşi bir şekilde toprağa gömüyoruz. Avrupa ülkeleri yüz yıla yakındır buna benzer organik atıklarını geri dönüşüm makineleri dedikleri Kırmızı Kaliforniya Solucanları sayesinde geri dönüşümünü sağlayarak hem ülke ekonomilerine ciddi bir katkıda bulunup hem de bu sayede yaptıkları tarımı yüzde yüz organik gübreyle yapıyorlar. Bu sayede sağlık sektörünün harcamaları da ciddi olarak minimize edilebilir" şeklinde konuştu.

Tarım Arazilerimiz Çok Ciddi Zararlar Gördü

Kimyasal gübre kullanımından dolayı tarım arazilerimizin çok ciddi zararlar gördüğünü dile getiren Pursa, “2013 yılında yaklaşık 13 milyon ton kimyasal gübre kullandığımız tarım alanlarımızın toprak yapısı, kimyasallardan dolayı ciddi anlamda tahribata uğratılmıştır. Ülkemizdeki yıllık yaklaşık 50 milyon ton atığı kullanarak 10 milyon tonlara varan yüzde yüz organik solucan gübresi elde edebiliriz. Bir ismi de toprak düzenleyicisi olan yüzde yüz organik solucan gübresi kullanımı ile kimyasallar nedeniyle tahribata uğramış tarım alanlarımız 5 yıl sonunda temizlenmiş olup, temiz tarım yapılar hale gelebilir" dedi.