Sonuçları Appetite dergisinde yayınlanan çalışma ile organik gıda üretimini önemli bulanlar ve bulmayanların tutum ve ödeme istekliliği arasındaki farklılıkları belirlemek amaçlandı.

Araştırma ekibi, Alman tüketicilerin organik gıdalara ve yerel gıdalara yönelik tutumlarını, gıda satın alma davranışlarını ve kişisel özelliklerini, tüketicileri organik gıdalara yönelik tutumlarına göre iki gruba ayırarak inceledi. Almanya'daki 8 süpermarkette bilgisayar destekli anketler yapıldı, iki tüketici grubu da farklı tercih deneyimlerinde test edildi. Çalışma organiği önemseyen tüketicilerin daha katı bir tercihi olduğunu, ancak yerel ürünlerin de organik üretim gibi talep gördüğünü belirledi.

Çalışmanın asıl önemli sonucu ise her iki tüketici grubunun da komşu ülkelerden veya AB dışı ülkelerden gelenlerin aksine yerel olarak üretilen gıdaları organik gıdalara tercih ettiğini ortaya çıkarması oldu.

Çalışmayı yürüten ekibe göre, organiği benimseyen tüketiciler gıda alışverişlerinde yalnızca organik gıda üretimini değil aynı zamanda yerel gıdaları da önemsiyor. Bu nedenle de organik gıda perakendecilerinin, gıdaları yerel olarak tedarik etmesinin ve bu ürünlerin yerel ürünler olduğunu etikette açıkça belirtmesinin önemli olduğu kaydedildi.

GIDA HATTI